2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tájkép

A napokban avatták fel Casoni Ibolya felújított galériáját a marosvásárhelyi Divatház előcsarnokában. Habár kevés új munkával jelentkezett az alkotó, kiállított képeit új szemszögből, a tájkép felől közelítve mutatja be az érdeklődőknek. 

A témát és a stílust is figyelembe véve, a függőleges sorokban elrendezett alkotások természeti és városképeket ábrázolnak, amelyek szimpla tájképekből érdekes történeteket mesélő, szín- és formakavalkáddal körülvett emberi alakokat keltenek életre, valamint realista pop art stílusú, beszédes portréknak szolgálnak hátteréül. 

A neorealizmussal induló életmű fokozatosan impresszionistává, majd pop arttá, neo pop arttá, később realista pop arttá alakul, miközben mind jobban közeledik egy konceptuális beütésű minimalista szimbolizmushoz, a formák pedig a kubizmuson át a neokubizmusig fejlődnek.


Stílusának alakulását illusztrálandó, elsőként egy képpárost mutatott be, amely a budapesti Országházát ábrázolja 11 év különbséggel, kétféle stílusban. 

Itt a hangsúly nem az épület identitásán van, hanem az alkotó stílusának a fejlődésén. 

Az alsó képen az épületet kevés színnel és a neorealizmus, valamint az impresszionizmus elemeinek ötvözésével jeleníti meg, melyen már látszanak kibontakozni készülő stílusának jegyei. A felső kép 11 év múlva készült, a már kiforrott fauvista, neopop és konceptuális elemeket tartalmazó és a minimalista szimbolizmust a végletekig feszítő, megtéveszthetetlen, egyéni stílusában.

Casoni Ibolya munkáit Angela Macarie művészeti könyvtáros is méltatta, aki a képeket mesébe illő, elvarázsolt, tündérekkel teli csodavilágnak nevezi, melyeket mint értékes ajándékokat ajánl fel nézőinek az alkotó. Szín- és fényorgiáról beszél, játékos gyerekhez hasonlítja, aki színekkel és formákkal játszva megalkotja a tökéletességet.