2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Sirius-kupa után a marosvásárhelyi csapat edzőjét, Carmin Popát arról faggattuk, milyen tanulságokat tudott levonni a mérkőzésekből.

– Hasznos két találkozót játszhatott a csapat. Volt egy jó mérkőzés, aztán egy kevésbé sikerült. Melyek az első leszűrhető tanulságok?

– Két teljesen különböző meccs volt. Az elsőn még volt energiánk, játékkedvünk, míg a másodikon teljes mértékben úrrá lett rajtunk a fáradtság. Nincs bennem emiatt aggodalom, noha felmerültek bennem némi kérdőjelek azzal kapcsolatban, amit a mai meccsen láttam. Tudni kell azonban, hogy mi távolról sem állunk készen, a bajnokság megkezdéséig még két hetünk van pontra tenni a dolgokat, és úgy dolgoztam ki a felkészülési tervet, hogy akkor kezdjünk el igazán játszani. Két nagyon jó csapat ellen léptünk pályára, két különböző játékstílussal, és bízom benne, hogy a lányok, akik között többen még nagyon fiatalok, tanultak belőle.

– Melyek azok a játékelemek, amelyekben javulni kell?

– Elsősorban a játékosok közötti összhang. Gondolják meg, tizenketten a világ 12 sarkából érkeztek, és egységet kell kovácsolni belőlük. Ismerniük kell egymást, érezniük egymás játékát, igazi családot kell alkotniuk, hogy eredményesek legyenek. Továbbá sokat kell dolgoznunk a védekezés javításán, mert például még egyáltalán nem gyakoroltuk a zónavédekezést. Alexandria végig zónában védekezett ellenünk, miközben mi még azt sem tudjuk, mi az. Idézőjelesen persze, mert még gyakorolnunk kell. Nagyon sok munkánk van még.

– Hamarosan érkezik még egy amerikai játékos. Mennyiben fog segíteni a csapaton?

– Én nagyon bízom benne, hogy segíteni fog. Hármas pozícióban játszik, magas játékos, jó keze van távolról, ezért azt hiszem, hogy nagyon sokban segít majd. 

– A két mérkőzésen nagyon rossz hatásfokkal dobott a csapat, sokszor a gyűrűt sem találta el a labda...

– Merthogy ezt sem gyakoroltuk még, úgyhogy ezen is dolgoznunk kell. Eddig más játékelemekre fektettük a hangsúlyt.

– Mi az ön személyes célkitűzése az idényben?

– Elsősorban azt szeretném, hogy minél több néző jöjjön a mérkőzésekre. Szeretném, ha látnák, hogy azért mégis egy élvonalbeli csapat vagyunk, és szükségünk van a támogatásra. A szurkolók támogatására a lelátókról, és mindazoknak a támogatására, akik az anyagi hátteret biztosítani tudják. A terveim? Lássuk azt is, hogy mire lesz képes az érkező játékos, de nekem nagyon nagy terveim vannak az idényre ezzel a csapattal, remélem, képesek leszünk ezeket teljesíteni. A legtöbb csapat azon a szinten van, amit ezen a tornán is láthattunk

Fotó: Farczádi Attila