2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hetven évet töltött idén az ASA aranycsapatának egykori közönségkedvence, Both II. György, aki az 1989-es rendszerváltást követően Magyarországra költözött, és azóta is ott él, de rendszeresen visszajár Erdélybe, Marosvásárhelyre is. Bár nem idevalósi, de mivel itt vált ismert játékossá, ezt a várost is otthonának tekinti. Pályája fontosabb állomásait idézzük fel az alábbiakban.


Fotó: Czimbalmos Ferenc-AttilaBoth II. György 1973-ban Székelykeresztúrról került az ASA-hoz. A szurkolók Mobrának ismerték és becézték. Megélte a csapat fénykorát, de ott volt akkor is, amikor az alakulat hanyatlani kezdett. 

1967-ben, a hajdani C osztályos Székelyudvarhelyi Lemnarulnál kezdett futballozni, majd a gimnáziumi tanulmányaival párhuzamosan Székelykeresztúron folytatta. Onnan 1973-ban került az ASA-hoz a néhai Bóné Tibor edzőnek köszönhetően, így tagja volt az egykori katonacsapat története legjobb időszakának. Ezt elsősorban robbanékonyságának köszönhette, hiszen kitűnő kezdősebessége volt, tíz-húsz métert pillanatok alatt leszaladt. Az évek során az ASA-nál csapattársai voltak Sólyom, Szöllősi, Körtési, Unchiaş, Ispir, Nagy M., Bölöni, Hajnal, Fazakas, Fanici, Pâslaru, Mureşan és Varodi is. Az ASA színeiben mintegy 350

A osztályos mérkőzésen 30 gólt szerzett. 

Az 1986/1987-es idényben Czakó Jánossal Dicsőszentmártonba, a Chimicához került egy évre, 1988-ban visszajött, és a Marosvásárhelyi Transportul megyei bajnokságban szereplő együttesnek lett az edző-játékosa. 1990 nyarán családostul kitelepedett Magyarországra, ahol három évig a Pápa edzője volt az NB III-ban. Ott hagyta abba a labdarúgást. 

Jelenleg csak szurkolóként követi a futballmérkőzéseket. Megjegyezte, hogy egykoron a játékvezetők becsületesebben vezették a találkozókat, mint ma, videóbírókkal együtt. 

Mindamellett, hogy Székelyudvarhelyen született, és 1990 óta Magyarországon él, évente legalább egyszer eljön Marosvásárhelyre, Brassóba és Székelyudvarhelyre is. 

Both Gyuri büszke a családjára, erről nemrégiben a következőket mesélte: „első házasságomból született két lányom, Tímea és Noémi. Utóbbi két unokával ajándékozott meg: Vencel és Anna. Tímea Bécsben dolgozik, Noémi a volt feleségemmel Budapesten él, míg Deborah lányom építészmérnök Stockholmban, ő a második feleségemtől van”. A legjobb barátai is egykori sportolók: Szabó István, Fodor János, Biró Imre, Jenei Ferenc (az ASA egykori játékosai) és dr. Kiss Miki András, hajdani marosvásárhelyi úszó és vízilabdázó, aki jelenleg az NB I-es Paksi FC orvosa.