2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton kilencedik alkalommal szervezték meg Póka falunapját, amelynek programja ezúttal is gazdag volt, a helybéliek hozzáállása pedig példaértékű.


Szombaton kilencedik alkalommal szervezték meg Póka falunapját, amelynek programja ezúttal is gazdag volt, a helybéliek hozzáállása pedig példaértékű.

Az ünnepi műsorok az iskola tágas udvarán zajlottak, amely az ünnepi istentisztelet után telt meg látogatókkal, meghívottakkal. Miközben zajlott a templomban az istentisztelet, a falu központjában lévő kultúrotthon konyhájában javában készült az ebédre szánt borjúpörkölt. A főzést a nagyernyei Márkus Pál főszakács irányította. Szombat délután kezdték a munkát. 400 kilogrammos borjút vágtak. A hús kellő előkészítése után a főszakács kimérte a 400 adagnak való húst. Munkájában végig segítette Csegedi Levente, Dobai Attila, Cotârlan Sára, Sárkány Gizella, Török Éva, Szabó Károly. Időközben az iskola udvarán elkezdődtek az ünnepi műsorok. A hivatalos megnyitón a helybéli iskolások bemutatták műsorukat. Kristóf Piroska tanítónőtől megtudtuk, hogy az I-IV. osztályban 17 tanuló van. Az idén, akárcsak az utóbbi években két gyerek kezdi az iskolát, négyen folytatják Marossárpatakon, V. osztályban. Beszélgetésünk közben színpadra léptek az I. osztályosok, akik Ábécéünnepély című verses-énekes műsorukat mutatták be, a IV. osztályosok pedig ünnepi zenés-verses műsorral búcsúztatták a tanévet. Ezután a környékbeli gyerektánccsoportok következtek. A délelőtti órákban sikerült beszélgetnünk Bartha László mérnökkel, aki a pókai haltenyészetet vette bérbe a mezőzáhi Piscicola Rt.-től.

A lakóház előtti udvaron felesége, Daniela egy 100 literes üstben halászlét főzött, amihez 35 kg halat, pontyot és kárászt használt fel. A délelőtt folyamán az iskola udvarán a Csegedi csapat is főzött halászlét, de kisebb mennyiségben, a halat számukra is a helybeli haltenyészet biztosította. A műsor közben folytatódott, a szabadtéri színpadon felléptek Póka 8-9-10 éves csillagai, akik könnyűzenével szórakoztatták a jelenlévőket. Produkciójukat többszöri tapssal jutalmazta a közönség. A délután folyamán volt operettgála, moderntánc-műsor. A sűrű eső kétszer is eleredt, a közönség nem hagyta el a teret, szerencsére volt elegendő sátor és nagy ernyő, amely menedéket adott.

A kora esti órákban lépett színpadra a várva várt Titan együttes, amelynek dalai a nedves füvön is táncra perdítettek fiatalt, időset egyaránt, majd a székelyudvarhelyi Csoki együttes következett. 11 óra körül került sor a tűzijátékra, majd tábortüzet gyújtottak.

A pókai születésű Dobai Jenő 25 évvel ezelőtt vándorolt ki az Amerikai Egyesült Államokba. Ma Florida állam Venice városában lakik. Az utóbbi 5 évben rendszeresen hazajár Pókába, szülőfalujába. A gyerekei is voltak már itthon. Habár gyerekeit már hatalmába kerítette az amerikai életstílus, jól érzik magukat, amikor Pókában nyaralnak, még beszélik a magyar és román nyelvet is. Tervezik, hogy gyakrabban hazajönnek és hosszabb időn át maradnak Pókában. A falunap rendezvényeiről Dósa elismerő szavakkal beszélt, úgy érzi, hogy az ilyen események összetartják a falu közösségét, mert nagyon szép közösen ünnepelni valamit. – Ez is bizonyítja, hogy Pókában még figyelnek egymásra az emberek, itt nem tapasztalható akkora fokú elidegenedés, mint az Államokban – mondotta az amerikai vendég.