2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A református egység jegyében

Az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetsége szervezésében július 13-án, szombaton tartják meg a bonyhai kastélynapot, ahová Erdély minden tájáról érkeznek nőszövetségi tagok, lelkészek, vendégek és meghívottak, hogy közösen éljék meg a református egységet, az együvé tartozás élményét. A családi nap célja, hogy a visszaszolgáltatott, majd az örökösök által az egyháznak adományozott Bethlen-kastélyba és köré életet leheljenek és funkcióval lássák el. Az esemény programjáról Borsos Melinda, az Erdélyi Református Egyházkerület nőszövetségi elnöke számolt be.


Színes, több korosztályt megszólító programok 

A felújítás előtt álló kastély és kastélypark szombaton ismét megtelik élettel. A vendégek, a nőszövetségi csoportok előtt fél 10 órakor megnyílnak a kapuk. Az istentisztelet 11 órakor kezdődik, igét hirdet főtiszteletű Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet úrvacsoraosztással zárul. 

Istentisztelet után színes, több korosztályt megszólító programra kerül sor, a kastély udvarán zsoltáréneklés lesz, ugyanekkor kezdődnek a gyermek- és ifjúsági programok, erre külön sátrakat állítanak fel. A templom környékén idén is lesz imaösvény. 13.15–14 óra között az érdeklődők az iskolában dr. Püsök Sarolta előadását hallgathatják meg „…hogy egyek legyenek, mint mi” címmel. 

A templomban 14.30 órától Kocsis István Árva Bethlen Kata című monodrámáját hallgathatják meg Meister Éva Magyar Művészetért díjas színművésznő, a magyar kultúra lovagja előadásában. 

Ismersz-e engem címmel vetélkedőt tartanak, ami az idei találkozó újdonsága, az egyházmegyék csapatainak a bibliai kvíz- és ügyességi versenye, ami a kastélyparkban 13.30 órakor kezdődik, 14.30 órakor a színpadon kihirdetik a Kert az édenben című pályázat nyerteseit. 16.15 órától a szászrégeni Sófár együttes zenél.

Miközben a rendezvények zajlanak, a kastély udvarán vásárteret rendeznek be, ahol kézművestermékeket, népművészeti és dísztárgyakat lehet vásárolni. A családi kastélynap délután 5 órakor ér véget. 


Készen a vendégek fogadására 

A kastély udvarát a helyi önkéntesek, a bonyhai férfiak, presbiterek –köztük Szabó József, Pályi József és Horváth Miklós – tették rendbe. A kastélyt az asszonyok takarították ki, ezt Fehérvári Bálint és Erzsike irányították. Mindezt azért, hogy a kastély és környéke méltó arculattal fogadhassa a nőszövetségi rendezvényt. 

A szervezők mindent megtettek a rendezvény sikeréért, most már csak az időjárásnak kell nyáriasnak lennie. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)