2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

A bolhaallergiás dermatitisz a kutyák és macskák gyakorta előforduló bőrbetegsége. A tavaszi felmelegedéssel egy időben megjelennek az élősködők is, ezért a házi kedvenceknél fokozottan kell figyelni a megelőzésre. Vannak olyan egyedek, amelyeknél a bolha nyálában megtalálható anyagok heveny allergiás reakciót váltanak ki, és az állat szervezete akár egyetlen bolhacsípésre is hevesen reagál.


Fotó: Szer Pálosy PiroskaGazdátlannak tűnt az a lakótelepen fel-felbukkanó eb, amelynek a téli hónapokban egyszer csak a faroktájékán tenyérnyi területről eltűnt a szőrzet. Az állat szemlátomást szenvedett, folyamatosan odakapott, és nyelvével próbálta csillapítani a viszkető érzést. A hasonló jelenségek okáról és a teendőkről dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét kérdeztük, aki tanáccsal és kezeléssel is segített a lakótelepen bolyongó állaton.

A szakember véleménye szerint ilyen esetben a legfontosabb teendő a bolhairtó alkalmazása, ugyanis a kutyák vakaródzásának egyik leggyakoribb oka a bolhák jelenléte. A bolhák a szabadban hibernálnak, így képesek áttelelni és tavasszal folytatni a fejlődésüket. Lakásban tartott állatok esetében viszont nincs hibernálás, így téli hónapokban is folyamatos lehet a jelenlétük az állaton és annak környezetében. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a bolhák csak táplálkozni járnak az állatra, így nagyobb részük az állat környezetében tanyázik (szőnyeg, padlórepedés, bútorok alatt stb.). Megtörténhet, hogy a súlyos bolhásság jelei nem is láthatók egyes állatokon, de másokon egyetlen bolha csípése is elegendő az allergiás reakció kiváltásához. A bolha csípése során a bolha nyálából a kutya bőrébe jut, ami az erre érzékeny állatnál allergiás reakciót válthat ki.

– Miből lehet bolhaallergiára következtetni? – kérdeztük.

– A kutya szőre csapzottnak tűnik, a bőre viszket, tenyérnyi nagyságú terület kipirul, vakaródzik, a farka tövét rágja, a viszkető területet harapdálja, nyalogatja, fennáll az allergia gyanúja. Ezt követően megjelennek az ekcémára utaló jelek: a viszkető területen göböcskék, majd gennyel tele hólyagok alakulnak ki, váladékozni kezdenek, sárgás pörkök keletkeznek, végül a szőr kihull. A vakaródzás általában a gerincvonal mentén, a hátulsó testrészen, illetve a faroktő tájékán kétoldalt jelentkezik. Gyakori, hogy a kutya akár órák alatt kirágja a szőrét ezeken a helyeken, és a bőr élénkvörössé, gyulladttá válik. Emellett azonban minden, viszketéssel járó bőrgyulladás esetén gondolni lehet a bolhaallergiára, ezért első lépésként hatékony gyógyszerrel bolhairtást kell végezni. 

– Milyen kezeléssel enyhíthetők a tünetek?

– A kezelés megkezdésekor a legfontosabb feladat, hogy az élősködőket pusztítsuk el kedvencünkön és a környezetükben, illetve környezetünkben egyaránt, valamint a viszketegségi tüneteket csillapítsuk. Fontos az állatorvos felügyelete alatt végzett kezelés, amely több időt igényelhet. Erre a legmegfelelőbb olyan készítményeket alkalmazni, amelyek a bolhákat a csípés előtt pusztítják el, így megelőzhető a bolha nyálának allergizáló hatása. Ha a kialakult bőrgyulladás súlyosnak tűnik, bőrgyulladást csökkentő gyógyszereket kell alkalmazni. A beteg testrészen le kell nyírni a szőrzetet, fertőtleníteni a sebeket, általános gyógysamponos fürösztés, antibiotikumos kezelés is szükséges lehet. Amennyiben lehetséges, pár napig ajánlott védőgallért tenni a kutyára, hogy ne érhesse el a viszkető területeket, és ne okozzon még súlyosabb sérüléseket magának. A „bolhaallergiás” kutyák esetén különösen oda kell figyelni az állandó bolhaellenes védekezésre, amihez megfelelő nyakörvek, nyakra cseppenthető készítmények használatával, valamint szájon át adható bolha és kullancs elleni tabletta ajánlott.


Fotó: Vajda GyöngyiMacskáknál is a kutyákhoz hasonlóképp jelentkezhet a bolhaallergia azzal a különbséggel, hogy az állat legtöbbször láthatóan nem vakarózik, inkább úgy tűnik, hogy intenzívebben mosakszik. Általában a feji, nyaki területen vakarnak, dörzsölnek ki szabályos kerek foltot, amely szőrtelen és váladékozik. Esetükben is fokozatosan letöredezik a szőrzet a háti, oldalsó területeken, cicák- nál sokszor a hason, lágyékon is. Ha a bolhásság huzamosabb időn keresztül fennáll, a háton, fejen, nyakon apró, köles méretű kis pörkös csomók jelennek meg, amelyek sokszor nem láthatók, inkább csak tapinthatók. 

Bolhák által terjesztett betegségek

A bolhák számtalan betegséget terjesztenek, ezért mindenáron ajánlott ellenük védekezni. Fontos a környezet alapos takarítása, fertőtlenítése, a szőnyegek rendszeres porszívózása, a házi kedvenc takaróinak 90°C-on történő mosása, a felületek fertőtlenítése. Alapszabály, hogy az összes, együtt tartott állatot kezelni kell.

A bolhák a galandféreg köztigazdái, annak lárvái a bolha szervezetében fejlődnek ki. Amikor a kutya, macska bolhászkodik, harapdálás közben elfogyasztja a bolhát, vele együtt a galandféreg lárváját is, majd a belekben kifejlődik a galandféreg. Ez a féregfaj emberre is fertőző. Ezenkívül a bolháknak számos bakteriális fertőzés átvitelében is szerepük van – tájékoztatott a szakember.