2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dokumentumfilmet forgatnak a nagyszerű romániai magyar labdarúgóról és edzőről,  Bölöni Lászlóról, jelentették be pénteken. Az alkotást Szabó Attila a magyar Nemzeti Filmintézet 96,1 millió forintos gyártási támogatásával készíti júliusi kezdettel.

A Bölöni László – Egy legenda története című dokumentumfilm a labdarúgás univerzális nyelve segítségével egyrészt egy európai történetet mesél el, másrészt egy összetett közép-európai sorsot is bemutat. A film Kollarik Tamás ötlete, Szabó Attila rendező és Kollarik Tamás forgatókönyve alapján készül, Szöllősi György szakértővel együttműködésben, producere Novák Tamás.

A nehéz sorsú székely fiú a román kirakatcsapat, a Steaua Bukarest és a román válogatott csapatkapitánya, majd szövetségi kapitánya lesz. Az alkotók bemutatják Bölöni László életútját, amely Székelyföldről Bukarestbe, a kommunista Romániából Nyugat-Európába és a falusi pályáról a Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjébe vezet.

Bölöni László mellett megszólalnak a román futball csillagai, magyar pályatársak és európai legendák. Cristiano Ronaldo és Jenei Imre mellett a román kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu fia, Valentin Ceaușescu is megjelenik a sok archív anyaggal dolgozó, korábban nem publikált anyagokat is bemutató dokumentumfilmben.

„Nem klasszikus sportfilmet készítünk. Ugyan a film Bölöni László életén vezet végig, de közben az éppen aktuális társadalmi, politikai tér is kirajzolódik. Karrierje lenyűgöző, labdarúgóként, majd edzőként több európai klubot, várost, országot járt meg. Bölöni László ugyanakkor emberként is példaértékű, hiszen úgy vált Románia egyik legnagyobb labdarúgójává, hogy közben mindvégig megmaradt magyarnak” – fogalmazott Szabó Attila.