2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem valószínű, hogy valaha is egyszerre annyi képzőművész gyűlt volna össze a csíkszeredai Mikó-várban, mint augusztus 5-én, amikor a Barabás Miklós Céh országos kiállításának ünnepélyes megnyitóját látta vendégül Hargita megye székhelye. Tele volt az udvar az ország minden részéből, sőt külföldről is érkezett festőkkel, szobrászokkal, grafikusokkal, textil- és kerámiaművészekkel, fotósokkal, más vizuális alkotókkal. A BMC több mint 200 tagjának döntő hányada nevezett be az eseményre, amelyet eredetileg 2020-ra terveztek az alakulat vezetői, hiszen akkor volt 90 esztendős a céh, de a koronavírus-járvány miatt halasztani kellett. Mintegy százötvenen lehettek jelen a Csíki Székely Múzeum kiállítótermeiben rendezett átfogó, nagy tárlat avatásán. Az udvaron és a galériákban természetesen számos helyi művészetkedvelő is jelen volt, és nem kellett csalódniuk, az elvárásokhoz illő, színvonalas, rangos és látványos kiállítás fogadta a látogatókat. 132 művész egy vagy két reprezentatív művét helyezték a falakra, állványokra. A kiállítás anyagát pedig másfél száz oldalas, magyar, román, angol nyelvű katalógus dokumentálta, ismert művészettörténészek, műkritikusok ajánlásával.

Szobornézőben a múzeumban: (balról) Dobriban Emil, Bocskay Vince, Orth István     


A rendezvény felvezetője a várudvaron zajlott, összefoglalóját Sarány István helyszíni tudósításából, a Hargita Népe augusztus 6-i számából kölcsönözzük: 

„Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntötte a szép számban megjelent művészeket és művészetkedvelő közönséget, és felelevenítette, hogy a céh és Csíkszereda, a csíki múzeum szorosan kötődik egymáshoz Nagy Imre személyisége révén: a zsögödi mester volt az egyik kezdeményezője a múzeum létrehozásának, ugyanakkor a cél létrehozásánál is bábáskodott, felkarolva Kós Károly és Szolnay Sándor kezdeményezését, egy ideig a céh alelnöki tisztségét is betöltötte. Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy a képzőművészetek otthon vannak a múzeumban. Mint mondta, idén Nagy Imre nőábrázolásaiból láthatott válogatást a nagyközönség, most a kortárs erdélyi magyar képzőművészet keresztmetszetét adó kiállítást látnak vendégül.

Szintén Nagy Imre alakját idézte meg köszöntőjében Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, hangsúlyozva a különféle alkotókat és alkotói nemzedékeket bemutató kiállítások megszervezésének fontosságát.

Művészek a csíkszeredai várudvaron. Elöl (balról) Gergely Zoltán, Xantus Géza, Forró Ágnes és Jakobovits Márta

Fotó: Horváth László


A Barabás Miklós Céh elnöke, Kolozsi Tibor szobrászművész a kilencedik évtizedébe lépett művészközösség célkitűzéseiről, önként vállalt szerepéről szólt, kiemelve a szervezetet létrehozó nemzedék áldozatos munkáját, illetve azt, hogy a rendszerváltás után miként élesztették újra a szervezetet a még élő korábbi tagok és a művészeti élet akkori jelesei. Mint mondta, a szervezet tagsága folyamatosan fiatalodik, az évi kiállítások pedig a kortárs erdélyi magyar képzőművészet keresztmetszetét adják. Kiemelte azt is, hogy a Barabás Miklós Céh országos tárlatait eddig Kolozsvárott, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön mutatták be, és örömükre szolgál, hogy ezúttal Nagy Imre városában is bemutathatják a tagságnak az utóbbi időben készült munkáiból válogatott kiállítást.

A tárlatot Túros Eszter művészettörténész nyitotta meg. A tárlat anyagát bemutatva hangsúlyozta, hogy a gazdag és változatos anyag művészettörténeti szempontból is érdekes, ugyanis a múltból merítve a jövő kérdéseire keresi a választ, kiemelve a generációk közötti párbeszédet.”

A rendezvény a művészek eszmecseréjére is jó alkalmat jelentett. Másnap tisztújító közgyűlésen is megvitathatták a Barabás Miklós Céh létének, tevékenységének időszerű kérdéseit.

Műkeresés… (balról) Barabás Éva, Nagy Dalma