2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyermekek és fiatalok felvilágosítása

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség megelőzési és felvilágosító akciókat tervez, a nyári szünidő biztonságos eltöltésére is összpontosítva. A múlt hét végén Marosvásárhelyen és a megye több településén kiskorúakat, tinédzsereket és fiatalokat szólítottak meg, a tájékoztatással a nyári vakáció idején táborokban, fesztiválokon, kirándulások alkalmával a szabadidő biztonságos eltöltésére figyelmeztették a különböző korosztályú vakációzókat.


Fotó: Maros Megyei RendőrségA szabadidő-központokban, közterületeken a rendőrök több korosztályt is megszólítottak, és életkor szerinti tanácsokkal látták el őket. A kisebbeket arra figyelmeztették, hogy a szüleiktől, nagyszüleiktől, testvéreiktől, a felnőtt kísérőktől sose távolodjanak el, ha ez mégis megtörténik, és eltévednek, vagy veszélyben érzik magukat, bátran kérjenek segítséget a rendőröktől.

A nagyobb gyerekeket a megelőzésre és óvatosságra figyelmeztették olyan esetekben, amikor egyedül tartózkodnak otthon, illetve az utcán, de a közúti szabályok betartására, a gyalogátkelőkön való fokozott elővigyázatosságra is. A csoportos kirándulásokon való elcsángálás is külön fejezetet kapott a felvilágosító akciók keretében. Amennyiben erdőben téveszt úti célt egy gyerek, maradjon azon a helyen, ahol utoljára a csoporttal volt, és zajongjon, ha tengerparton, akkor felnőtt segítségét kell kérni a szülőkhöz való vissszajutáshoz. Nem árt, ha a kiránduló család vagy a csoport előre kidolgoz egy tervet, egy közös találkahelyet arra az eshetőségre, ha a családtagok vagy a csoport tagjai elsodródnak, és nem találják egymást. Hasznos lehet az is, ha élénk színű ruházati kiegészítőket hordanak a gyerekek, így távolról könnyebben felismerhetők a tömegben.

A tinédzserekkel a látszat mögötti valóság témáit boncolgatták, és arra próbáltak rávilágítani, hogy a barátok befolyásolása nem mindig vezet a helyes útra. Esetükben az alkohol és a tiltott tudatmódosító szerek használatának veszélyéről beszéltek. Az internet világában pedig az intim fotók online továbbításának következményeire figyelmeztették a fiatalokat, akik zsarolásnak, fenyegetésnek, lelki traumának teszik ki magukat egy apró, meggondolatlan gesztussal.