2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

35. OTDK

 Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia biológiaszekcióját idén a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezte meg május 3. és 6. között. Az OTDK ezen szekciója először hagyta el Magyarországot, Kolozsvár pedig másodszor kapott lehetőséget arra, hogy megszervezze az országos rendezvényt, amely idén, a járvány miatt, az online térbe költözött. Azonban ennek ellenére is 162 diák vett részt az eseményen.


Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke A 35. OTDK biológiaszekciójáról Hatos Attilát, a KMDSZ elnökét kérdeztük.

– Hogyan kell elképzelni egy egy OTDK-t?

– Az Országos tudományos diákköri konferenciák, akárcsak a kisebb tudományos diákköri konferenciák, külön szekciókra vannak osztva. A fő különbség az, hogy az OTDK-ra azok a diákok juthatnak ki, akik a Kárpát-medence bármely TDK-ját megnyerték az adott szekcióban. Kolozsváron zajlott a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia biológiaszekciója, ezen azok a diákok vehettek részt, akik valamilyen biológiához köthető tudományos diákköri konferencián nevezési lehetőséget kaptak a zsűritől. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez a nyerteseknek szól.

– Programok és előadások tekintetében miben különbözik ez egy hagyományos TDK-tól?

– Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2015-ben volt először külhonban, és akkor is Kolozsváron szervezték meg. Ekkor a fizika-földtudományok és matematikaszekciót szervezték meg a kincses városban. Ez abban volt más, hogy akkor egy hétig a diákok Kolozsváron voltak, és az akkori szervezők rengeteg extraprogrammal készültek. Idén csak az online térben tudtuk megszervezni, de próbáltuk a számítógépeken keresztül is eljuttatni a kolozsvári hangulatot és a városhoz kapcsolódó egyetemi életérzést. A szakmai előadásokon kívül erre is nagy hangsúlyt fektettünk. Ezért voltak például online Kolozsvár-túrák, de reggeli tornával is készültünk, amit egy kolozsvári tornász vezényelt le. Mindenképpen törekedtünk arra, hogy bemutassuk a város hangulatát és a KMDSZ-t is. Továbbá voltak beszélgetések kolozsvári biológusokkal.

– Beszélhetünk TDK-ról, ETDK-ról (Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia) és OTDK-ról. Ez a növekvő sorrend?

– Az ETDK és a TDK ugyanazt a helyet foglalja el a képzeletbeli ranglétrán. Mindössze itt Erdélyben nevezzük az ETDK-t ETDK-nak. Ez lényegében ugyanaz a TDK, csak hozzáadunk egy erdélyi előtagot, ezzel is hangsúlyozva, hogy ez Erdélyről és az itteni diákokról szól. Azonban ez is pont olyan TDK, mint például a magyarországi Semmelweis Egyetem TDK-ja, ugyanabban a kategóriában vannak. 


Online zajlik az esemény– A biológiaszekció először került ki Magyarországról, és először jutott el Erdélybe, Kolozsvárra. Mekkora kihívás volt elhozni az eseményt?

– Óriási megtiszteltetés, hogy 2015 után ismét a Babeş–Bolyai Tudományegyetem és a KMDSZ szervezhet meg egy országos TDK-szekciót. Nagy lehetőség, de egyben nagy kihívás is. Az OTDT– Országos Tudományos Diáktanács– és az OTDK szervezőcsapata bízott a szakmai tudásunkban, így ismét lehetőség volt arra, hogy Kolozsvár rendezzen OTDK-t. Természetesen az is közrejátszott, hogy a 2015-ös esemény az egyik legjobb (ha nem a legjobb) OTDK volt, ezzel pedig kiérdemeltük a bizalmat. Viszont talán a legnagyobb kihívást az online tér jelentette, hiszen egy teljesen más struktúra kellett létrejöjjön, és a kiegészítő programokat, valamint a szakmai programokat úgy kellett összeegyeztetni, hogy az érdeklődést folyamatosan fenntartsuk. Továbbá a technikai háttérből is a legtöbbet kellett kihozni, ami még így sem tudta elérni a fizikai jelenlét szintjét. 

– Mi az Országos Tudományos Diáktanács feladata?

– Tagjai felügyelik az OTDK működését. A helyzet külön szépsége, hogy a kolozsvári OTDK-t diákok szervezik diákoknak, természetesen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem is közreműködik. Lehet, hogy nem hangzik nagy dolognak, viszont ez az erdélyi szervezés egyik transzilvanikuma, hiszen Magyarországon és mindenhol máshol a Kárpát-medencében a tanárok, egy szakmai stáb szervezi ezeket a rendezvényeket.

– A TDK nyereménye az, hogy ki lehet jutni az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. De mi az OTDK nyereménye?

– Elsősorban nagyon nagy szakmai elismerés. Rengeteg lehetőség van a szakmában való elhelyezkedésre vagy akár szakmai publikációra. Emellett természetesen pénzjutalomban is részesülnek a nyertesek, de ez csak a kisebbik elismerés. Inkább a szakmaiság, a publikáció, valamint a pluszpontok– amelyeket különböző felvételiken lehet felhasználni– jelentik az igazi nyereményt. 

– Hogyan tovább, avagy a jövőre nézve is tervezitek, hogy a kincses város adjon otthont különböző OTDK-szekcióknak?

– Az OTDK-t kétévente szervezik meg. Kolozsvár 2019-ben kapta meg a lehetőséget, hogy 2021-ben megszervezhesse a mostani OTDK-t. 2023-ban nem lesz OTDK Kolozsváron, viszont lesz. Marosvásárhelyen, a Sapientia Tudományegyetem Informatika Kara fogja szervezni. Remélhetőleg 4 év múlva, 2025-ben ismét megkapjuk a szervezés lehetőségét, de ez még annyira távlati cél, hogy még csak reménykedünk, de hisszük azt, hogy megvan Kolozsváron az a szakmaiság, az a háttér és az a tudományos élet, hogy 2025-ben ismét számíthatunk arra, hogy OTDK-t szervezzünk.