2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kanadai Bianca Andreescu nyerte meg a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben 6:3, 7:5-re legyőzte a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williamset.

A hatszoros US Open-bajnok Serena Williams a 24. GS-trófeájára hajtott, amellyel utolérte volna az örökrangsor élén álló ausztrál Margaret Courtot. A 33. GS-döntőjét azonban idegesen kezdte, rögtön elvesztette az adogatását, majd 44 perc elteltével szetthátrányba került. A 37 éves amerikai sztár a folytatásban sem találta a játékát, míg román származású ellenfele 5:1-nél meccslabdáról nem tudta hozni a szerváját. Williams 5:5-re feljött, ám 5:6-nál elbukta az adogatását, és ezzel együtt a mérkőzést is, amely 1 óra 40 percig tartott.

A 19 éves Andreescu korábbi legjobb eredménye négy főtáblás szereplésen a második forduló volt GS-versenyeken. Pályafutása harmadik trófeája mellé 3,85 millió dollárt kapott.

A férfiak versenyében Rafael Nadal negyedszer nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokság egyes számát, mivel a vasárnapi fináléban 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.

A 33 éves spanyol sztár hamar elvesztette az adogatását, ám rögtön visszabrékelt, és szerváit könnyedén hozva 62 perc elteltével szettelőnybe került. A tíz évvel fiatalabb moszkvai teniszezőnek – aki élete első GS-döntőjét vívta – a folytatásban tovább kellett hárítania a bréklabdákat, ez hatodszorra már nem sikerült neki, és a fáradhatatlan spanyol 1 óra 52 percnél már kétszettes előnyben volt.

A harmadik felvonásban Nadal brékelőnynél már nyert helyzetben volt, amikor ellenfele váratlanul „feltámadt”, és elképesztő játékkal szépített, majd egyre stabilabban ütve a negyedik játszmát is besöpörte, így 3 óra 46 perc után kezdődhetett a döntő szett. Ebben az elfáradó Medvegyev hamarosan dupla brékhátrányba került, 5:2-ről pedig a spanyol – bár egyszer elvesztette a szerváját – már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 4 óra 51 percig tartott.

Nadal 2010, 2013 és 2017 után negyedszer nyerte meg az US Opent, begyűjtötte 19. Grand Slam-trófeáját – ezzel már csak egyre van a csúcstartó Roger Federertől –, és pályafutása 84. tornagyőzelme mellé 3,85 millió dollárt kapott.

Elég hihetetlennek tűnt a román származású kanadai győztesnek, hogy ő nyert. Fotó: CBC