2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folytatódik az Ariel színes évada

A világjárvány lassan 22 hónapos romániai jelenléte minden hazai kulturális intézmény életét felforgatta, köztük a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházét is. A pandémia miatti megszorítások ellenére 2021-ben is sikerült számtalan előadással, köztük több bemutatóval megörvendeztetni az óvodás- és kisiskoláskorú nézőket, és a kamaszokra is várt színházi élmény a Nyomda utcai épületben. 

Hogyan látja az elmúlt 12 hónapot, és milyennek ígérkezik a – még mindig – bizonytalan járványhelyzetben az idei esztendő? – kérdeztük Székely Katalint, az intézmény magyar társulatának művészeti vezetőjét.

– Mennyire sikerült a különféle korlátozások közepette megszólítani az elsődleges célközönséget, a gyermekeket?

– Minden nehézség ellenére úgy érzem, hogy szép, tartalmas és élménydús naptári évet zártunk. A külső körülmények miatt egészen máshova tevődtek ezúttal a hangsúlyok, de pont emiatt volt ez az időszak színes és élvezhető. Mivel a járványügyi megszorítások miatt a gyermekek nem jöhettek csoportosan, pedagógusi kísérettel előadást nézni az Arielbe, a „bábszínházba járás” elsősorban családi programmá alakult. Úgy kellett átszervezni a kezdési időpontokat és a műsorkínálatot, hogy az a dolgozó szülők vagy nagyszülők számára is elérhető és vállalható legyen. Emiatt a megszokott délelőtti időpontokat délutánira módosítottuk. Nagyon sok korábban bemutatott előadást felújítottunk, újra műsorra tűztünk, így a repertoárunk is gazdagabb, változatosabb lett. A megszorítások dacára két fontos külföldi utunk is volt 2021-ben: a Bóbita Bábszínház meghívására augusztusban a pécsi Szamárfül fesztiválon játszottuk a Varázstükör című előadásunkat, szeptemberben pedig a Bethlen Gábor Alap jóvoltából részt vehettünk a franciaországi Charleville Mesieres-ben a világ legnagyobb nemzetközi bábfesztiválján, ahol a társulat kilenc nagytermi és számos utcaszínházi produkciót láthatott.

Gabi és a repülő nagypapa


– Hogyan indul a 2022-es év, milyen előadásokra számíthat az Ariel közönsége?

– A 2021–2022-es évad új, már bemutatott előadásait, az 5 éven felülieknek ajánlott Gabi és a repülő nagypapa című mesejátékot, valamint az 5–8. osztályosoknak szánt színházi nevelési előadást, a Viszlek magammal címűt továbbra is műsoron tartjuk. Februárban újabb bemutatóra hívjuk a gyermekeket, ezúttal Barabás Olga Kerekerdő közepében című rendezését láthatják majd Cseke Péter előadásában, akit Dull János kísér hangszeren. 

– Vendégjátékokra van-e kilátás?

– A tavaszi kínálatunkat visszatérő magyarországi vendégek produkciói gazdagítják. A pécsi Bóbita Bábszínház társulata idén is ellátogat hozzánk egy gyerekelőadással, míg a budapesti Láthatáron csoport két felnőtteknek szóló stúdióelőadást hoz el, a világhírű gyermekkorkutató, Alice Miller és fia, a szintén pszichológus Martin Miller kapcsolatát bemutató Hagyatékot, valamint a Kincses Réka szövegéből született A megmentő címűt.

– Készül-e idén az Ariel társulata határon túli fellépésekre, fesztiválszereplésre?

– Április végén, május elején kerül sor a tavaly elmaradt Assitej Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennáléra, melynek Kaposvár ad otthont. A Volt egyszer egy című előadásunkat válogatták be erre a szemlére, így reményeink szerint fellépünk majd a biennálén.


Családi és csoportkedvezmények

 – Kínál-e újra a színház tanintézeteknek szóló vagy családi bérleteket?

– A járványhelyzet miatt idén elmaradt a bérletezés. Amennyiben óvodai vagy iskolai csoportok szervezett formában jelentkeznek egy-egy előadás megnézésére, akkor „bérletáron”, vagyis 8 lejért tudunk számukra jegyet biztosítani. A családok számára felkínált kedvezményes lehetőségek továbbra is elérhetők, erről a https://www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/jegyinfo.html?fbclid=IwAR0C2WArFM95dUzuLqepq8wseeVvfSWP7mUAdWCQKQC0dKOQKChY1WsedC8 internetes oldalon lehet bővebben tájékozódni.

– Mennyire marad hangsúlyos a járvány első évében kezdeményezett online jelenlét?

– Ez az idei évadban a karácsony előtti négy hétre korlátozódott, mint egy naponta megnyitott kis ablak az adventi kalendáriumban, úgy jelent meg apró ajándékként az Ariel színház Facebook-oldalán. Barabás Olga ötlete nyomán és szerkesztésében jelentkeztek be naponta a kollégáink egy-egy mesével, énekkel, verssel, tréfával. Bízunk benne, hogy nem kell visszatérnünk a streamelt vagy online közvetített előadásokra, és a virtuális tér csak színfoltként egészíti ki életünket. 

– A pandémia miatt valószínűleg az elkövetkező hónapokban sem lehet majd telt ház előtt játszani. Terveztek-e kilépni az intézmény falai közül, számíthatnak-e az Ariel színház visszatérő nézői nagyobb közönséget befogadó, szabadtéri fellépésekre a város nyilvános terein?

– Szabadtéri előadásaink 2020-ban és 2021-ben is voltak az Ariel belső udvarán felállított színpadunkon, sőt júliusban nyári miniévadot is tartottunk. Kinti helyszínekre is örömmel ellátogatunk, ha lesz erre igény, illetve meghívást kap a társulat.

Viszlek magammal