2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Népújságban több hónapon át mindennap közölt apróhirdetés alapján, miszerint „Eladó kemény tűzifa házhoz szállítva…”, felhívtam a megadott számot. A telefonban egy Mircea nevű illető jelentkezett, akivel megegyeztünk, hogy 95 lejes űrméterenkénti árban hasított bükk tűzifát szállít.  

A Népújságban több hónapon át mindennap közölt apróhirdetés alapján, miszerint „Eladó kemény tűzifa házhoz szállítva…”, felhívtam a megadott számot. A telefonban egy Mircea nevű illető jelentkezett, akivel megegyeztünk, hogy 95 lejes űrméterenkénti árban hasított bükk tűzifát szállít. Az egyezség után egy hétre telefonált és közölte, hogy október 26-án este leszállítja a fát egy Ford furgonnal és egy Mercedes kisteherautóval.

Október 26-án fél kilenckor megérkezett négy fiatalember az említett két járművel. Kinyitották a két hátsó ajtót és felemelték a hátsó ponyvát, hogy láthatóvá tegyék a felrakott fát, aminek a minőségével nem voltam megelégedve, és ezt jeleztem is nekik.

Kértem, hogy nézhessem meg oldalról is a rakományt, de azt válaszolták, hogy technikai okok miatt nem lehet. Ennek ellenére megengedtem, hogy lerakják a fát, amit összevissza ledobáltak a kocsiról. Az én jelenlétemben megmérték kívül a kocsikat, a méretek a következők voltak: 1,3m x 1,9m x 3m = 7,41 űrméter, a második kocsi 1,3m x 2m x 4m = 10,4 űrméter. Összesen 17,81 űrméter, amiből 0,81-et lehagytak. Így 1.615 lejt fizettem a 17 űrméter fáért. Pár napra hívtam két embert, akik segítettek összerakni, lemérni és elraktározni a fát. A farakás mérete a következő lett: 1,7m x 3,4m x 2m = 11,56 űrméter. Tehát kiderült, hogy több mint 5 űrméter fa hiányzik ahhoz képest, amit kifizettem. Így 475 lejjel érzem magam becsapva.

Ezek után felvettem a kapcsolatot a hirdetővel, aki vonakodott, hogy nem tudja, hogyan történhetett, mivel én is ott voltam a kocsik mérésénél.

Hát igen, én is ott voltam, de a kocsik belsejébe nem engedtek betekintést, így nem tudni, hogy meddig és hogyan voltak megrakva.

Hívtam, hogy jöjjenek el, győződjenek meg a mennyiségről, és november 3-ig pótolják ki a hiányzó fát, ellenkező esetben feljelentést teszek a hivatalos szerveknél.

A 17 űrméter fáért kifizetett 1615 lejre nem kaptam semmiféle elismervényt, nyugtát vagy számlát. Természetesen nem kérhettem este 9 óra után a két fiatalembertől, hogy rakják vissza a lehajigált fát.

Kérem a Népújság szerkesztőségét, hogy fedjék fel az apróhirdetés mögött álló személyt és közöljék az újságban a velem történteket, hogy mások is tanulhassanak az esetemből, mert főleg mi, idősebb emberek, úgy érezzük, hogy nap mint nap ki vagyunk szolgáltatva különböző csalóknak és szélhámosoknak.

Megjegyzem, mostanig még soha senkit nem jelentettem fel, pedig lett volna rá okom.

Hibáztatom magam. Mert ezzel a mulasztással hozzájárultam a csalók és szélhámosok elszaporodásához.

Imreh F. Zoltán,
Marosvásárhely