2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi önkormányzat jóváhagyta, hogy a környezetvédelmi ágazati operatív programból támogatott, 110,88 millió eurós összértékű régiós vízműfejlesztési pályázat szolgáltatói önrészének fedezésére az Aquaserv Rt. 11,44 millió euró értékű hitelt vegyen fel.

Egy múlt héten elfogadott határozatával a marosvásárhelyi önkormányzat jóváhagyta, hogy a környezetvédelmi ágazati operatív programból támogatott, 110,88 millió eurós összértékű régiós vízműfejlesztési pályázat szolgáltatói önrészének fedezésére a marosvásárhelyi Aquaserv Rt. hosszú távú, 11,44 millió euró értékű hitelt vegyen fel. A határozatban egy előfinanszírozási egyezményt fogadtak el, mely szerint a régiós szolgáltató az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (BERD) bocsátkozik tárgyalásba. Mint Törzsök Sándor mérnök, a szolgáltató projektfelelőse tegnap lapunknak elmondta, a tárgyalásokat azonnal megkezdik, amint az egyezményt a társaság részvényesi közgyűlése és a pályázatot felügyelő Aqua Invest Mureş fejlesztési egyesület is elfogadja. A megcélzott hitelszerződés teljes értéke a szerződésvázlat szerint 16,2 millió euróra rúg, mert az új kölcsönnel egy időben az Aquaserv korábbi BERD-hitelét is refinanszíroznák, amelyet a társaság korábbi, az előcsatlakozási ISPA-alapokból támogatott vásárhelyi vízmű-fejlesztési projektjének keretében vettek fel, melyből a szolgáltatónak még 4,75 millió eurót kell 2018-ig törlesztenie.

A csütörtöki döntés legnagyobbrészt azt célozza, hogy a fent említett szolgáltatói önrészt egy forrásból biztosítsák. Egy tavaly őszi javaslat szerint ez az összeg 5,44 millió eurós hitelből és a projektben érdekelt önkormányzatok további 6 milliós hozzájárulásából állt volna össze – a marosvásárhelyi tanács ebbe 1,2 millió euróval szállt volna be saját költségvetéséből, az idevágó és a mostani döntéssel egyben visszavont korabeli határozata szerint –, ezt a döntést írná felül a most kezdeményezett hitelszerződés.

– Nem törvényszerű, hogy a hitelt meg is kapjuk, az egyezmény csak a tárgyalási alapokat fekteti le. A hitelszerződés előtt a BERD is felülvizsgálja a projektet, ezen is múlik, hogy milyen törlesztési feltételekkel sikerülhet megállapodni. A korábbi BERD-hitel refinanszírozása csak azt célozza, hogy adott esetben az egyazon banktól származó hiteleket egy szerződés keretébe foglaljuk. A későbbi egyszerűbb ügyintézés teszi célszerűvé, hogy ugyanahhoz a bankhoz forduljunk, ez nem kötelező érvényű előírás. Azonban a BERD-del folytatandó tárgyalások ideje alatt az egyezmény szerint más bankkal nem tárgyalhatunk, viszont jövő áprilisig a szolgáltatói önrészt biztosítanunk kell, mivel a pályázati szerződés aláírása utáni egyéves határidő, amin belül a szabályok szerint a munkálatokat el kell kezdeni, ekkor jár le – fejtette ki a projektfelelős.

A BERD-del a vízszolgáltatónak ez már a harmadik hitelszerződése lenne, és az eddigi gyakorlat szerint a bank a törlesztési feltételek között a szolgáltatási díjak emelésére is hatással volt. Hogy ez adott esetben a továbbiakban is így lesz-e, és ha igen, akkor a fogyasztónak mennyivel kell beszállnia a fejlesztési pályázat költségeibe, az legkésőbb a tavaszig derülhet ki.