2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus végén kezdődik a nem hivatalos romániai amerikaifutball-bajnokság 2022-es idénye, és a tavalyi ezüstérmes Maros Szörnyek nagy ambícióval készül az új szezonra. A cseh bajnokságból idecsalogatott amerikai edző, Lonnie Hursey nem tétlenkedik, megkezdte a munkát az együttessel, és a klub Facebook-oldalának adott interjújában nem kisebb célt tűzött ki önmaga és a csapat elé, mint hogy megnyerjék az első bajnoki címet a marosvásárhelyi amerikai futball történetében.

Elmondta: tanulásra nyitott kerettel találkozott, és úgy vélte, eddig a legnagyobb hiányosságot a játék ismeretének viszonylag alacsony szintje képezte. „Hiányzik, az amerikaifutball-IQ – fogalmazott –, egészen egyszerűen azért, mert még senki nem volt, aki ezt megtanítsa nekik.”

Ez, persze, nem lenne elég a bajnoki címhez, hiszen van néhány kulcsfontosságú poszt az alakulatban, amelyek betöltéséhez tapasztalt játékosokra lesz szükség. Az első légiós, akit Lonnie Hursey révén megszerzett a klub, Quevin Redding, aki kettős szerep-

osztásban vállal feladatokat a csapat körül. Egyrészt a wide reciever és defence back posztok edzőjeként, de játékosként is. A sportágban annyira szakosodtak ugyanis az egyes posztok, hogy külön szakemberek foglalkoznak a felkészítésükkel. A wide recievert szélső futóként lehetne talán fordítani, a legtöbbször ők azok, akik elkapják a quarterback hosszú passzát, hogy az ellenfél célterületéig meg se álljanak a labdával. A defence back ennek pont az ellenfele, hátsó védő lenne a fordítása, és feladata megakadályozni a felfutó szélsőket, hogy pontot szerezzenek. Hogy játékosként Redding milyen poszton játszik, arról nem közöltek információt.

Hamarosan további erősítésekre is lehet számítani, s miután a tavalyi ukrán légiósok visszatérése egyre valószínűtlenebbnek tűnik, egy új quarterback és még négy-öt légiós leszerződésére lehet számítani.

Egy amerikaifutball-csapat keretét 35-40 játékos alkotja, így zömében továbbra is marosvásárhelyiekből áll majd az együttes. 

Az első légiós, akit az új edző, Lonnie Hursey révén megszerzett a marosvásárhelyi klub, Quevin Redding, aki kettős szereposztásban vállal feladatokat a csapat körül

Fotó: a Mures Monsters közösségi oldala