2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Serban Márta kreatív világa

Gyermekáldás elé néző családoknak, babalátogatóba vagy keresztelőre készülőknek kínál személyre szabott, ötletes textiltermékeket, és a maszkviselést is vidámabbá, kényelmesebbé teszi Serban Márta marosvásárhelyi kézműves. A fiatal vállalkozóval múlt hét végén, a vár udvarán, a húsvéti vásárban ismerkedtünk meg.

– Korábban gyöngyfűzéssel, szalvétatechnikával foglalkoztam, de a varrás is régóta érdekelt – kezdte történetét. – Először különféle díszítésű védőmaszkokat készítettem kérésre, ajándékba. Rövid idő alatt akkora lett az igény a maszkok iránt, hogy a hobbi jövedelemforrássá vált. Nem számítottam arra, hogy ekkora lesz a kereslet ezek iránt a termékek iránt, mindenesetre azóta is újítgatok a modelleken, hogy minél kényelmesebb legyen a viseletük. Mivel én szemüveget hordok, arra is gondoltam, hogy a védőmaszk két végén lévő gumi olyan legyen, hogy ne zavarja a szemüvegviselést. Erre sikerült is megtalálnom a megfelelő megoldást.

A dinós, kisautós, virágmintás maszkok mustrája után egy eddig sosem látott, újszülötteknek való termék vonta magára a figyelmünket, az úgynevezett felhőcske, Márta saját találmánya.

– Ez a kiságy fölé akasztható, vagy ,,szundipajtiként” az újszülött mellé tehető, babafogzást megkönnyítő rágókával is ellátott játék a formájáról kapta a nevét, ami ugyanakkor arra is utal, hogy egy pihepuha tapintású árucikkről van szó. A felhőcskéket, akárcsak a zörgős dobókockákat antiallergén szilikon puffal tömtem ki – tudtuk meg Mártától, aki pár szóban a teljes munkafolyamatot felvázolta: 

– Kipattan a fejemből egy ötlet, kartonpapírra megrajzolom a szabásmintát, megkeresem a hozzá illő anyagot, kivágom, kitömöm, megvarrom. 

A védőmaszkok és babajátékok mellett a kreatív hölgy nyálazókat és kis takarókat is készít, ezek iránt is nagy az érdeklődés, de teljes ágyneműszett, ovisoknak egyedi díszítésű zsák, könyv- és szerszámtartó, illetve környezetbarát textil ajándékzsákocska is született már a keze alatt. Kínálatát a világhálón, a Marta's creations Facebook-oldalon népszerűsíti, onnan lehet rendelni, illetve ott lehet jelezni neki a személyre szóló kéréseket.

Fotó: Serban Márta