2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Fehérvár FC az azeri Gabalával, a Kisvárda Master Good a kazah Kajrat Almatival, a Puskás Akadémia pedig a portugál Vitória SC csapatával találkozik a labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének második fordulójában. Az európai szövetségben múlt héten sorsolták ki a párosításokat, a fő ágon a székesfehérvári együttes kiemelt, a másik két együttes pedig nem kiemelt volt. A Fehérvár hazai pályán kezdi a párharcot, a Kisvárda és a Puskás Akadémia idegenben játszik először.


Sallói István szerint az öt csapatból, amit kaphattak volna, erősségben a közepest húzták ki a Fehérvár FC számára.             Fotó: a székesfehérvári klub honlapja
A fehérváriak sportigazgatója, Sallói István szerint az öt csapatból, amit kaphattak volna, erősségben a közepest húzták ki számukra. „Tudjuk, hogy az azeri bajnokságban előszeretettel alkalmaznak brazil légiósokat, itt is van, ha jól láttam, négy brazil játékos, akik mindig veszélyt jelentenek. Kellemetlen ellenfélre számítok, ettől függetlenül szeretnénk továbbjutni“ – fogalmazott.

A Kisvárda – július elsején távozó – sportigazgatója, Révész Attila kiemelte, azt a riválist kapták, amelyet a távolság miatt egyedüliként szerettek volna elkerülni. „Ezen a csapaton talán tovább lehet lépni, hasonló erősségű a Kajrat Almati kerete“ – hangsúlyozta. Hozzátette, ebben a körben anyagi haszonszerzésről még nem lehet beszélni, sőt, talán több lesz a költségük, mint a bevételük. „Mégis ez egy rendkívüli dolog, amely a klub életében először adatott meg, ezzel természetesen szeretnénk is élni“ – tette hozzá.

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt úgy vélekedett, a párharc megkezdése előtt mindkét félnek ötven százalék esélye van a továbbjutásra. „A lehetséges legerősebb ellenfél, amit kaphattunk, viszont jobb számomra egy portugál csapattal játszani, mint egy azerivel“ – fűzte hozzá a felcsútiak szakvezetője.

A bajnoki ágon is sorsoltak, itt a Ferencváros kerül képbe, amennyiben a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában kikap a kazah Tobol Kosztanajtól. Ebben az esetben az EKl-ben folytatja szereplését, mégpedig az északmacedón Skupi és a gibraltári Lincoln Red Imps párharcának vesztese ellen. A magyar csapat játszaná az első mérkőzést otthon.

A EKl selejtezője négykörös, a második forduló mérkőzéseit július 21-én és 28-án játsszák.

A román együttesek ellenfelei

Az ugyancsak az Európa-konferencialigában érdekelt román csapatok programját részben érintettük tegnapi lapszámunkban. Így a Kolozsvári CFR 1907 a Bajnokok Ligája-selejtező 1. fordulójában az örmény Pjunik Jerevánnal mérközik meg, és ha továbbjut, akkor a következő körben az F91 Diddeleng (luxemburgi) és a KF Tirana (albán) párharc győztesével találkozik. A Sepsi OSK az Európa-konferencialigában az NK Olimpija Ljubljana (szlovén) és a Differdange (luxemburgi) összecsapás nyertesével méri össze erejét a második selejtezőkörben. A sorozatnak ugyanebben a szakaszában kezd majd a másik két román együttes is: a CSU Craiova az albán Vllazniával meccsel, míg a FCSB ellenfele a grúz Saburtalo és az albán Partizani Tirana közül kerül majd ki.