2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kezdésre készen az Európa Általános Iskolában

Marosvásárhely népszerű általános iskolája, az Európa néhány osztályterem kivételével készen áll a tanévnyitásra. Vannak már valóban gyermekbarát, nagyon szépen rendbe tett termek, néhol még festenek, néhol takarítanak, van olyan terem, ahol a szülők által szponzorált laminált padló letétele még hátravan, de a legtöbb tanteremben az utolsó simításokat végzik, a következő évre előkészülve. Amire azért nem kerülhetett sor korábban, mert egész nyáron vizsgákat tartottak a tantermekben, ottjártunkkor a helyettesítő pedagógusok vizsgája még hátravolt. 

Însurăţelu Mihaela igazgatónővel és Secărean Éva aligazgatóval beszélgetek, akik elmondják, hogy egyre keresettebb az iskola, és idén is sokkal nagyobb volt az igény, mint ahány gyermeket fel tudtak venni. Az orvosi egyetemmel szemben lévő óvodával együtt a gyermekek létszáma 1002 a hat óvodai csoportban és a 36 alsó és felső tagozatos osztályban. Maga az épület rendben van a városháza jóvoltából, az osztályok szépítése, csinosítása a pedagógusokra tartozik, akiknek – ahogyan a helyszínen láttuk –, lelkes, tettre kész szülők segítenek. Az iskola alkalmazottjának viszont még sok a dolga, mert nyolc tanteremben saját erőből frissítik fel a mázolást, festést. 

Secărean Éva aligazgató és Însurățelu Mihaela igazgató 

Fotó: Bodolai Gyöngyi


Több a dolguk az építészeti iskola épületében lévő 15 osztályteremmel, ahova a felső tagozatos osztályok járnak, és jelentős mértékben a szülőknek köszönhető a tantermek kinézete.

Az épületben a fűtési rendszer felújítása lenne még időszerű, de reménykednek, hogy erre is sor kerül a közeljövőben. 

A tantestület a legmagasabban képzett, fokozati vizsgákkal rendelkező alsó és felső tagozatos pedagógusokból áll, ami magasabb bérköltséget jelent, ezért túllépik az átlagos költségvetési keretet. Az eredmények sem maradnak el, a végzős diákok 99,9 százaléka az elsőnek megjelölt középiskolába jutott be jó eredménnyel. Egy katedrával volt gond szeptember 3-án, a magyar tagozaton nem volt fizika-kémia szakos tanáruk, de reménykedtek, hogy a helyettesítő tanári állásokra szervezett vizsga nyomán ez is megoldódik.

Lebontva az osztályok számát, a román tagozaton 11, a magyaron 7 alsó tagozatos osztály működik, a felső tagozaton 9 román és 7 magyar tannyelvű osztály van. 

Festenek az osztályteremben


További érdeklődésemre elmondták, hogy az osztályok műszaki felszereltsége jó, okostábla van több tanteremben, ezenkívül videokamera, videoprojektor, grafikus tábla, elektronikus napló, amelyet a szülők bármikor megnézhetnek. Az elmúlt évben 87 táblagépet kapott az iskola a polgármesteri hivataltól, és nem volt diákjuk, aki eszközhiány miatt ne tudott volna otthonról részt venni az órákon.

Arról is beszámolnak, hogy a tankönyvekkel nem lesz gond, mert kevesebb osztályuk indul, mint az elmúlt évben, így használt tankönyv jut mindenkinek. 

Az iskolában működik a délutáni oktatás, átvették az udvaron levő étkezdét, ahol 450 diáknak biztosítanak meleg ebédet, amit nemcsak a délutáni programon részt vevő kisiskolások, hanem a felső tagozatos diákok közül is néhányan igénybe vettek. 

Az egyik előkészítő osztály terme


A járványhelyzetet illetően az orvosi rendelőben állandó jelleggel egy asszisztensnő teljesít szolgálatot, az iskolaorvos hetente két alkalommal elérhető az iskolában. Az igazgatónő szerint vállalnák, hogy az intézményben beoltsák azokat a 12 évesnél idősebb diákokat, akiknek a szülei igénylik ezt, és az antigéngyorstesztek elvégzését is, természetesen a szülők beleegyezésével. Továbbra is minden védőintézkedést betartanak, a szüneteket nem egyszerre, hanem fokozatosan osztották be, ami megmarad továbbra is. Voltak Covid-beteg szülők és diákok is, olyan esetekben az osztály két hétig otthonról vett részt a tanórákon. Rendelkeznek a védekezéshez szükséges anyagokkal, eszközökkel, és mindent megtesznek, hogy a járványügyi előírásokat betartsák.

Készülnek a szemléltető eszközök