2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ősz vége nem feltétlenül a pihenés időszakának kezdetét jelenti, hanem a következő évre való felkészülését. Ezt több különböző módon tehetjük meg. Kezdjük például a gyümölcsfáink állapotának megvizsgálásával, ezt követően, ha szükségesnek tartjuk, akkor akár újakat is ültethetünk.

Ezeket a pótlásokat nagyon fontos megfelelőképpen elvégezni. Tudni kell, hogy a gyümölcsfák két részből állnak: az alanyból (port altoi), ami a gyökérrészt adja, és a nemes részből, amely a föld feletti és gyümölcsöt termő felületet jelenti.

Az első szempont az oltvány egészségének vizsgálatakor, hogy ne legyen rajta semmiféle kártevő vagy kórokozó, mivel ezek akár a meglévő egészséges egyedeinket is befertőzhetik. Ajánlott csak gyümölcsfa iskolából beszerezni az oltványokat, így biztosítva, hogy a fa olyan gyümölcsöt fog teremni, amit szeretnénk és nem valami mást. Az árbeli eltérések jelentéktelennek tekinthetőek, ha belegondolunk abba, hogy ez egy több évtizedes befektetés, ami idővel megtérül. 

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy egy adott oltványnak milyen lesz a növekedési erélye. Ez a kifejezés arra utal, hogy az adott fa milyen nagyságú lesz, ezt pedig a talajban lévő alany befolyásolja. Az oltvány mérete mellett az alanynak szerepe van a különböző talajokhoz és talajvízhez való alkalmazkodásban is. Jó tudni, hogy az oltványok címkéjén megtalálhatók ezek az információk, de kódoltan. A következőkben a főbb gyümölcsfajok esetén fogjuk taglalni ezeket az adatokat.

Az alma esetén

Vad alany (port altoi Malus domestica)

* vadalmába szemzik a nemes részt, ezáltal a fák nagy termetűek lesznek, és a gyümölcsoltványok tenyészterülete több négyzetméter lesz.

MM106 (port altoi MM106) 

* ez az alany törpíti a fákat, de a tenyészterületük így is eléri az 5-10 négyzetmétert, ez a legelterjedtebb.

M9 (port altoi M9)

* féltörpe fát eredményez, tenyészterülete 2-5 négyzetméter. 

Csonthéjasok esetén

A cseresznyeszilva (mirobolán) alanyokat alkalmazzák nagyrészt, de megjelennek a törpítő hatású alanyok is, a meggyfáknál például a Ghizella.

Körte esetén

* birs alanyt alkalmaznak a legtöbb esetben.

Dió esetén 

* fekete dió (Juglans nigra) alanyt alkalmaznak az esetek többségében.

Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelő alanyra szemzett példányt, az is fontos, hogy hogyan ültetjük el. Ha azt szeretnénk, hogy egy egészséges fát neveljünk, akkor fontos a megfelelő ültetőgödör elkészítése. Ebbe érett szerves trágyát tegyünk, majd az oltvány behelyezése után óvatosan puha földdel fedjük be, és sok vízzel öntözzük. Ha a talaj lesüpped, mindenképpen pótoljuk. Fontos figyelembe venni azt is, hogy a szemzési pont a talajfelszín felett legyen, ezt ne takarjuk be földdel. Az oltványok szempontjából előnyösebb az őszi ültetés, mivel ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, és a tavaszi felmelegedéssel az ő vegetációjuk is elindul. 

Annak, aki tömbházban lakik, és az erkélye nincs beüvegezve, szintén van lehetősége kis konténeres oltványokat tartani. Ezek mérete csupán 1-1,2 méter, koronájuk nincs, csak egy tengelyből állnak, a gyökerük pedig elfér egy kisebb tenyészedényben (5-10 literes).

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban is egyaránt öröm!

Szigeti Botond kertészmérnök

Fotók: Kis Szabolcs