2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A dzseki a sportos megjelenés egyik elengedhetetlen kelléke, ami egész évben megállja a helyét ruhatárunkban.

2019 telén a dzsekiknek nem kell vastagnak lenniük ahhoz, hogy melegek legyenek. Emellett a divattervezők élénk színű tollpihe dzsekiket és túlméretezett farmerdzsekiket is ajánlanak. A természetes állatbundát ökologikus bunda helyettesíti.

Az első helyen az immár klasszikussá vált DENIM DZSEKIK állnak, viszont idén túlméretezett változatban. Ha bundabélése és bundadíszítése van, még praktikusabb. Viselhetjük ceruzaszoknyával, minivel, bő sportos vagy office típusú nadrággal, sportcipővel, csizmával vagy klasszikus stylettóval (cipő) is.

Az egyik legmelegebb és legelegánsabb téli viselet az IRHABUNDA formájú dzseki. Akár rövidet, akár hosszút választunk, fontos, hogy oversize, azaz túlméretezett legyen. Főleg a rövid szőrű változatok divatosak bézsben, tejeskávészínben és feketében.

A BŐRDZSEKIK szintén klasszikus ruhadarabnak tekinthetők, mind a ’80-as évekre emlékeztető, egyenes, széles vállú változatok, mind a ’90-es évekre jellemző, fémkiegészítőkkel ellátott, túlméretezett darabok.

Egy grunge öltözetet például úgy állítsunk össze, hogy válasszunk egy terjedelmes bőrdzsekit, mondjuk egy túlméretezett motorosdzsekit, ezt viseljük egy kis fekete ruha fölött vastag fekete harisnyával és styletto cipővel. A mindennapokra pedig sportcipővel és hátitáskával használjuk. Ha kockás (főleg skót kockás) ruhadarabokkal társítjuk a bőrdzsekit, még trendibbek leszünk.

A RÖVIDÍTETT DZSEKIK, annak ellenére, hogy nem praktikusak a hidegben, elegáns megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek. Magas derekú szoknyák és nadrágok passzolnak hozzá.

A BUNDADZSEKI, mint említettük, idén környezetbarát, ökologikus bundából a legdivatosabb. Ennek szálai hasonlítanak a természeteshez, és ugyanúgy tartják a meleget. Előnye, hogy bármilyen élénk színben készíthető, mint a terrakotta, skarlátvörös, smaragdzöld, kék 

és fukszia. Társítsuk testhezálló „skinny” bőrnadrággal, sötét színű farmerrel vagy klasszikus ceruzaszoknyával.

Akik a visszafogottabb darabokat kedvelik, válasszanak BUNDAGALLÉROS dzsekit. A bunda díszítheti a dzseki, hanorák vagy kabát nyakrészét, gallérját, fazonját és mandzsettáját, de más részeit is.

A MILITARY, azaz a katonai stílus továbbra is divatos, ezúttal a dzsekik is ebben a stílben készülnek – főleg khaki színben –, legyenek azok katonai zubbony vagy bomber dzseki formájúak. Ha gazdagon díszítettek (hímzésekkel, emblémákkal, színes flitterből készült, rátett foltokkal), még divatosabbak.

Az idei télidzseki-divat vesszőparipája a TÉRFOGAT, azaz a túlméretezés, minden eddigit felülmúlva óriási méreteket ölt. Kerek vállak, irdatlan, hosszú ujjak és formátlanság jellemzi őket.

Ezúttal nemcsak a mindennapi viselethez vesszük fel, hanem klasszikus nadrágkosztümmel, szigorú trapéz nadrágokkal, overallokkal és ceruzaruhákkal társítva is divatosak.

A TOLLPIHE DZSEKIK különleges darabok, mivel nemcsak meleget tartanak, hanem stílusos megjelenést is kölcsönöznek viselőiknek. Idén felvehetjük őket nyugodtan estélyi ruha vagy klasszikus fekete kosztüm fölé is, ha megfelelő stílusú és anyagú darabot választunk, mint például egy fényes, fémes hatású anyagból készült, aszimmetrikus részletekkel ellátott, rövidített aljú dzseki.

Az utóbbi években a SPORTOS STÍLUS a mindennapi viselet részévé vált. A stilizált síző-dzsekik és sokszínű szélkabátok ezúttal komoly nadrágok, középhosszú szoknyák vagy koktélruhák kiegészítőjeként szerepelnek a kifutókon.