2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Az idős állat szervezete, akárcsak az emberé, sok változáson megy keresztül, ezért az idős kedvencekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Nemrég a közösségi oldalon egy olyan öreg, mozgásképtelennek tűnő kutya fotóját osztották meg, akit gazdája sorsára hagyott, feltételezhetőleg a „munkaképtelensége” miatt. A hasonló cselekedet mélységesen felháborító, mert egy felelősségteljes tulajdonos megpróbálja széppé tenni idős állata utolsó éveit is.

Az állategészségügy fejlődésének, a rendszeres kivizsgálásoknak és a megfelelő táplálásnak köszönhetően a társállatok egyre magasabb életkort érhetnek el, azonban bizonyos kor után legyengül az immunrendszerük, és hajlamosabbak lesznek bizonyos fertőzésekre. A matuzsálemi kor gyakran erős ízületi fájdalmakkal jár, ami sok idős kutya és macska számára megnehezíti a mozgást.

– Hogyan gondozzuk az idősebb állatot? – kérdeztük dr. Pálosi Csaba állatorvostól.

– Amint egy állat elérte az időskort, változtatni kell a gondozásán és az egészsége megőrzésén. Az idős kutyák esetén a félévente elvégzett állatorvosi vizsgálat javasolt. Ilyen gyakoriságra azért van szükség, mert egy felnőtt kutya egy naptári év alatt biológiailag több mint három évet képes öregedni. A félévente elvégzett vizsgálatok eredményei alapján az állatorvos egyedre szabott egészségügyi programot tud kidolgozni az esetlegesen korai stádiumban lévő betegségek kialakulásának megelőzésére. A szoros együttműködés eredményeként pedig nagyobb az esély arra, hogy a kutya teljes életet élhessen még öreg korában is. Ha egy kutya nem szívesen mozog, a mozgáscsökkenés nem biztos, hogy a korral együtt járó jel, mivel ízületi vagy szívprobléma is állhat a háttérben, az pedig gyógyszerekkel jól karbantartható. Ha a kedvenc levert, étvágytalan, nehézkes vagy merev lett a járása, de hallás- és/vagy látásvesztés esetén is azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

– Milyen legyen az öreg kutya életvitele és étrendje?

– A kutya életkorának előrehaladtával módosítani kell az étrendjén is. Esetenként szembetűnő, hogy annak ellenére, hogy a kutya kevesebbet eszik, egyre jobban hízik, ami annak tudható be, hogy a kutya egyre kevesebbet mozog, vagy esetleg lelassul az anyagcseréje. A hízás azonban felgyorsítja az állat egészségi állapotának romlását, súlyosbodhatnak a szívműködés elégtelenségére utaló tünetek, bőr-, légzési és ízületi problémák jelentkezhetnek. Ezért a napi táplálékadagot csökkenteni kell, vagy fokozatosan átállni az alacsonyabb tápértékű tápra. Esetenként jelentkezhet ennek az ellenkezője, a fogyás, melynek szívelégtelenség, fogágybetegség vagy cukorbetegség lehet az oka. Mindkét esetben az állatorvos egyedi étkezési programot ajánl az állat állapotának normalizálására. Általában olyan tápot ajánlatos beszerezni, amelyből egy adag legalább 18% fehérjét és 5% zsírt tartalmaz. Ha az állatnak gyakran van szorulása, ajánlatos megemelni a kutya táplálékának nyersrost-tartalmát, két etetés között azonban ne nassoljon az állat. A lehető legjobb minőségű eledellel érdemes táplálni az állatot, és a napi egy kiadós étkezés helyett be kell vezetni a napi kétszeri etetést kisebb adagokkal. Lehetőleg naponta mozogjon a kutya, természetesen a terhelés az egészségi állapotának megfelelő mértékű legyen, ugyanakkor rendszeresen érdemes ellenőriztetni a kutya fogait. Az állat környezete mindig legyen tiszta, az állat teste pedig kullancstól, bolhától mentes. Fontos, hogy aki kutyát tart, az nagyon szeresse, szenteljen neki minél több figyelmet, hogy az sokáig aktív és boldog maradhasson.