2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Manapság egyre gyakoribb a társállatként tartott idős kutya a családban. A gazdik a felismeréstől az elválásig rendkívül nehéz utat tesznek meg, és a tehetetlenség érzésével küzdenek, amikor kedvencükről kiderül, hogy esetleg még a demenciával is együtt kell élnie. 

– Mikortól számít egy kutya öregnek, milyen tulajdonságok jellemzők az öregségre? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– Mindenekelőtt a gazda veheti észre az olyan kisebb-nagyobb változásokat, amelyek jelezhetik, hogy a kutya felett kezd eljárni az idő. Természetesen egyedenként különbözőek a tünetek, de általában a lassú járás, aluszékonyság, céltalan mozgás és ugatás, az elmebeli képességek romlása, szobatisztasági gondok a jellemzők. A kedvtelésből tartott kutyák átlagos maximális életkora 12 év körüli, ez többnyire az emberi gondoskodásnak is tulajdonítható. Az egyes fajták, illetve testméretek tekintetében nagy eltérések vannak a kutyák maximális életkorára vonatkozóan. Egy kutya éveinek számából még nem állapítható meg egyértelműen, hogy vajon elérte-e már az időskort. Az életévekben kifejezhető határ ugyanis a fajtától, de a testmérettől is függ. A nagyobb testű fajták (német dog, ír farkas) egyedei ritkán érik el a 7–8 éves kort, míg a közepes termetű fajtáknál gyakoriak a 12–15 évesek, sok apró termetű eb pedig még ennél is tovább él. Az öregedő kutya átlagos aktivitása csökken. A kölyökkorhoz viszonyítva reggelente már nem ugrálja körül a gazdát, hanem komótosan, megfontoltan lépeget. Az idős kutya esetében gyakran nem lehet eldönteni, hová is szeretne eljutni, illetve miért álldogál. A megszokott ugatási helyzeteken kívül különösebb indok nélkül is hajlamos monoton hangon ugatni. Ez főként olyankor feltűnő, ha a lakásba zárva szünet nélkül vakkant, annak ellenére, hogy korábban nem ugatott, ha egyedül maradt. Az öreg kutya emlékezőtehetsége sem biztos, hogy már a régi. Elfelejthet jól ismert személyeket, extrém esetben a gazda felismerése is nehézséget okozhat. Ugyanakkor hosszú évek után az idős állat a lakásba piszkíthat időnként anélkül, hogy kikérezkedne, a jelenség pedig nem köthető emésztési vagy húgyúti problémához. Az öregség viselkedési velejáróinak többsége nem jelent áthidalhatatlan problémát a kutyatartónak, de szomorú egy négylábú társ fokozatos leépülését megélni. Az idős kutyát azonban nem kell elhanyagolni, azt feltételezve, hogy úgy sincs kedve semmihez. Ellenkezőleg, fizikai képességeit figyelembe véve továbbra is be kell vonni őt a közös aktivitásba. Töltsünk velük több időt, még ha inaktívak is, esetleg találjunk ki nekik a napi rutinon kívül új foglalatosságot. Eltérő úton való sétáltatás (új hely, új szagok). Gyakoribb vizit az állatorvosnál, a fogak állapotának ellenőrzése, illetve prosztatavizsgálat a kanoknál, főleg ha nem ivartalanított, az emlők, a hallás, a látás vizsgálata stb. 


Demencia a kutyáknál

– Milyen kihívásokra számíthat az a gazda, akinek kedvence demenciával küzd?

– A demenciával küzdő állat komoly kihívások elé állítja gazdáját is. Ugyanakkor tudatában kell lenni annak, hogy az öregkori változások normálisak, akárcsak az embernél. A kutyát is „nyugdíjazni” kell, ezért a gazdinak kellene a házi kedvenc életkorához idomulni. Mindenekelőtt ajánlott biztonságossá tenni a lakást, hogy bizonyos helyekre ne szorulhasson be. Ajánlott eltávolítani az útból azokat a tárgyakat, melyekben megbotolhat, elkeríteni az olyan zugokat, ahonnan nem tud kitolatni, lefedni a kábeleket, vezetékeket, nehogy belegabalyodjon, ha pedig csúszós a padló, gumiborítású fürdőszobaszőnyeggel leborítani. Ha lépcső is van a házban, arra kell figyelni, hogy lehetőleg egyedül ne közlekedjen rajta, mert egy esetlen mozdulat miatt megcsúszhat és leeshet. Lépcsőzéskor, ha nem tudja jól bemérni a mélységet és a távolságot, ajánlott mellette lenni, mert lefelé menet fokozódhat a bizonytalansága, ezért biztatni és támogatni kell. Ugyanakkor meg kell figyelni, hogy a házi kedvenc hogyan, milyen időközönként végzi a dolgát, esetleg csökkennek-e a képességei ilyen téren. Időskorban a záróizmok veszíthetnek a feszességükből, emiatt a kutya nehezebben vagy egyáltalán nem tudja visszatartani a vizeletét. Az inkontinenciának számos oka lehet, ezért ajánlatos kivizsgáltatni, és ha baleset történik, nem szabad büntetni az idős kutyát. Az egykor szobatiszta állatnál a bepisilés nem szándékos, és büntetéssel csak fokozódik a szorongása. Előfordulhat, hogy nehezebben viseli a zajt, a körülötte levő nyüzsgést, gyerekzsivajt, és a szorongás jeleit mutatja, ezért biztosítani kell számára egy csendes kuckót, ahova a nap bármely szakában elvonulhat. Ha az idős állatnak nehezére esik a mozgás, jó kikapcsolódás lehet a fizioterápia, a hidroterápia, a gyógyúszás és a masszázs is. A kutya korának és képességeinek megfelelő aktív gyógytornán a feladatok mentálisan is megdolgoztatják, erősítik a mozgáskoordinációját. A mozgásterápia és a kellemes masszázs egyaránt hozzájárulhat a házi kedvenc jó közérzetéhez.

Fotó: Save&Smile Állatmentő Egyesület