2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Gyöngyvirág utcában 2008 februárjában gázrobbanás történt.

A marosvásárhelyi Gyöngyvirág utcában 2008 februárjában gázrobbanás történt. Sokan emlékeznek rá, hiszen a tragédia, amiben egy 22 éves lány életét vesztette, elég nagy sajtónyilvánosságot kapott. Időről időre hírt adtunk arról, hogyan éli meg az édesanya lánya elvesztését, és hogyan viszonyul az E.ON a kérdéshez. Az írások kicsengése mindig ugyanaz volt: az E.ON nem vállalta sem a felelősséget, sem a kárpótlást.

Az E.ON július elsejétől nem fizeti a házbért
A gázrobbanást követően Demeter Melindát, az elhunyt egyetemista lány édesanyját és az akkor közel 80 éves nagymamát egy Kornisa negyedi tömbházlakásba költöztették. A szerencsétlenség után azt mondták: mindaddig, amíg a lakhatatlanná vált házat újjá nem építik. Azóta eltelt három és fél év, és semmi előrelépés nem történt, nincs anyagi jóvátétel. A család azt mondta, hogy ha nem vállalják a ház újjáépítését, akkor fizessék ki annak ellenértékét, vagy ha erre sem hajlandók, akkor vásárolják meg nekik azt a tömbházlakást, amelybe költöztették őket. Demeter Melinda, amikor látta, hogy semmire sem megy, 2008 novemberében perbe hívta az E.ON-t, amelyben saját magának és édesanyjának életjáradékot kért.
Azóta közel két és fél év telt el. Sem a házat nem építették újjá, sem életjáradékot nem fizetnek. Sőt, tegnap Demeter Melinda azzal keresett meg, hogy értesítést kapott az E.ON-tól Ramona Perghel helyettes vezérigazgató és Marius Alexandru Bâta jogügyi osztályvezető aláírásával, miszerint a gázvállalat július elsejétől felfüggeszti a lakbérleti szerződést. Magyarán, tovább nem hajlandó fizetni, mondván, a cég úgy tekinti, hogy minden költséget fedezett a kárvallottaknak. Ha a lakbérleti szerződést meg kívánják hosszabbítani, a lakrész tulajdonosával vegyék fel a kapcsolatot.
Csak a rózsafák virulnak
Valóban, az E.ON kifizette a temetkezési költséget és a három családtagnak (akkor még életben volt a 22 éves lány) szimbolikusnak mondható összeget.
Közben a kárpótlásért folyó pert szeptemberre halasztották. A Gyöngyvirág utcai ház állapota azóta is romlik, nemsokára összedől. Ami mozd0tható volt, ellopták belőle és róla.
– Csak a rózsafák virulnak, beborították az udvart, a házat. Olyan, mintha Csipkerózsika palotája lenne. Sem az E.ON, sem az igazságszolgáltatók nem törődnek azzal, hogy jóvátételt szolgáltassanak. Idén egy napot sem tudtam dolgozni, benyújtottam a betegnyugdíjaztatási kérelmet, a pszichiátrián kezelnek, idegileg belerokkanok a bánatba és a tehetetlenségbe. Ráadásul most megkapom a felszólítást, hogy nem fizetik a házbérünket – mondta sírva az édesanya, aki 83 éves édesanyjával fedél nélkül maradhat.
Az összeg egyharmadát ígérte az E.ON
Vasieşiu Cristina, a család ügyvédje elmondta, hogy szeptemberig a bírósági szünet miatt nem történik előrelépés. Két és fél év után ott tartanak, hogy még a romokban álló ház felértékelése sem történt meg. Erre a szakértői véleményre várnak. Az E.ON pedig a család által követelt összegnek csak az egyharmadát ígérte, amit nem fogadhatnak el, hiszen ez az összeg nem fedezi az anyagi és erkölcsi kárt, a lány életéről nem is beszélve.
– Az E.ON humánusan kezelte az esetet, együtt érzett a családdal. A vétkesség megállapításától függetlenül a cég támogatta a Demeter családot és lakást biztosított számukra, melynek bérleti költségeit fedezte. A cég végleges megoldásként ajánlotta fel, hogy megjavítja a házat, hogy oda visszaköltözhessenek. Továbbá újabb humanitárius segélyt nyújtott volna, de a Demeter család visszautasította azt. 2008 októberében a család kártéríté-sért beperelte a céget, annak ellenére, hogy nem bizonyosodott be, hogy az E.ON-t terheli a felelősség a gázrobbanás miatt. Mivel úgy értékeljük, hogy a Demeter család lakáskérdése a ház újjáépítésével megoldódott volna, a cég a továbbiakban nem tarthatja fenn a számukra bérelt lakást. Az E.ON a család mellett áll és újólag kijelenti, hogy hajlandó újjáépíteni a házat és humanitárius segélyt nyújtani – áll az E.ON szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Az igazságszolgáltatás, akárcsak a rózsás udvar, Csipkerózsika-álmát alussza. Csak a királylány nincs már.