2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mell helyreállítására vonatkozó program

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban a mell helyreállítására vonatkozó országos alprogram keretében 2022-ben is ingyenesen részesülhetnek mellimplantátum-beültetésben azok a nők, akik onkológiai okokból részleges vagy teljes melleltávolító műtéten estek át. A mellrekonstrukció költségeit a megyei egészségbiztosítási pénztár fedezi. 

Az idei évtől a pénztár fedezi a programban szereplő nők mellszimmetrizáló műtétjét is. 

A mellrák miatti melleltávolítás utáni helyreállítás a lelki és érzelmi egyensúly visszaállítása szempontjából fontos, mivel növeli a nők önbizalmát és életminőségük javítását.

Ahhoz, hogy a program keretében mellhelyreállító műtétben részesüljön a páciens, a sürgősségi kórház valamelyik plasztikai sebészéhez kell fordulnia vizsgálatra.

A páciensek a daganat gyanújának első jeleire jelentkezhetnek a plasztikai sebészeti rendelésen, ugyanis a mell helyreállítására vonatkozó azonnali vagy későbbi döntést egy általános sebészből, onkológusból, patológusból, röntgenorvosból, plasztikai sebészből álló csoportnak kell eldöntenie. A páciens az említett orvosok által végzendő vizsgálatokra a kórház keretében jogosult. Időpontot kérni a plasztikai sebészeti rendelőben vagy online a https://spitalmures.ro/programari-ambulatoriu címen lehetséges. 

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház 2014 augusztusa óta szerepel az onkológiai bántalmak utáni mellhelyreállító műtétek elvégzésére vonatkozó országos alprogramban – tájékoztatott a kórház sajtóirodája.