2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ideális kapcsolat

Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. 

Magyarországon az államilag finanszírozott védőnői szolgálat a váradósság időszakától az iskola elvégzéséig rendszeres támogatást nyújt a családoknak. Összetett feladat hárul az óvodákat, iskolákat ellátó védőnőkre is, akiknek a tevékenységéről a marosvásárhelyi Református Kollégium XI. alfa osztályában Patik Edit szegedi középiskolai védőnő beszélt. Előadása a párválasztásról szólt, míg egy másik teremben Dudás Zsuzsanna iskolavédőnő oktatta elsősegélynyújtásra a diákokat. A külhoni magyar családok éve alkalmából a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány szakemberei március 14-én jártak Marosvásárhelyen.
Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. Előadói jártasságát bizonyította, ahogy a férfi és nő fogalmának meghatározásától eljutott a felelős családalapításig, és közben sikerült hallgatóságát is bevonni az időnként parázs beszélgetéssé alakuló előadásba. 
 
Férfi és nő 
Attól lesz férfi a férfi és nő a nő, ahogyan egy komoly kapcsolatban viselkednek – indította a két szó jelentésének tisztázásával a beszélgetést. A párválasztás az élet kapujának kulcsa, ami azért fontos lépés, mert a legnagyobb mértékben befolyásolja a fiatalok későbbi életét. Saját döntéseiken alapul, hogy tartalmas vagy értékek nélküli életet fognak élni. Ezt már 13-14 éves korban el lehet dönteni, ha van már egy biztos alapja a serdülőnek, amire a későbbiekben építeni tud. Az egyházi iskola olyan tartást ad az embernek, amire egy életen át büszke lehet – tette hozzá.
Aki a tartalmas életet választja, annak a fiatalnak van egy stabil mércéje arról, hogy mit tart jónak és rossznak. A másik véglet az értékek nélküli ember, akire az jellemző, hogy nincs tartalom az életében. Mivel nem irányítja azt, vele csak történnek a dolgok, és közben arról panaszkodik, hogy semmi sem sikerül neki. Ebből ered folytonos elégedetlensége, és föl sem merül benne, hogy amit átél, azért ő a felelős. Sikertelen lesz a munkában, a párkapcsolatban, megbízhatatlan, akinek nem lehet adni a szavára. Magányosan és boldogtalanul, mindig mást hibáztatva fog élni.
Aki egy választott érték szerint él, saját mércéje, belső meggyőződése alapján hoz döntéseket. Nincs kiszolgáltatva más emberek véleményének, mert tudja magáról, hogy mennyit ér, tartása van, amiből biztonságérzete ered. Az önismeretbe beletartozik az egyén külseje, embersége, és különösen fiatalkorban az is, hogy mit gondolnak róla, milyen pozíciója van abban a közösségben, ahol él, mennyire fontos a többiek számára.
 
Velünk minden rendben
Az énképet és az intimitást figyelembe véve az előadó négyfajta kapcsolatot különített el.
Az első, amikor az egyik fél azt érzi, hogy vele rendben van minden, de a társával nincs. Ez egy kiegyenlítetlen párkapcsolat, amit az alá- és fölérendeltség határoz meg, és csak az egyik fél lehet boldog benne. Velem nincsen minden rendben, de te tökéletes vagy – ez sem egy jó kapcsolat, mert van benne egy alá- és fölérendeltségi viszony. Velem nincs rendben valami, de veled sem – ez a harmadik változat, ami egy jól működő kapcsolat is lehet, ha mindkét fél elismeri a hibáit, és támogatni tudják egymást. Ha ez nem sikerül, a kapcsolat kudarcra van ítélve. Velem minden rendben van, és veled is, ez az ismérve egy ideális kapcsolatnak, amelyben a felek egyenrangúak. 
Miként tud egy férfi férfiként, egy nő nőként működni egy kapcsolatban?– tette fel a kérdést. Majd elmondta, hogy a férfitól azt várják el, hogy a családot fenntartsa, az anyagi biztonságot megteremtse. Vannak kivételek, betegség, elhalálozás esetén, amikor fel kell tudni vállalni a másik szerepét. Azonkívül az tud férfiként, illetve nőként működni, aki nőként nem akar férfi lenni, és hímnemű lényként nincsenek nőies megnyilvánulásai. 
 
Gesztusok
Az életben nagyon fontos a valahova tartozás érzése – hangsúlyozta. Ha kialakul egy pár, ezt gesztusokkal, érintéssel, simogatással, közeledéssel fogják kifejezni. Egy közeli kapcsolatban a felek vállalják az összetartozást, de mindenkit kellemetlenül érint, ha valaki erőszakkal hatol be az intim szférájába, ezért érezzük rosszul magunkat például egy zsúfolt autóbuszon. Jó viszont azt érezni, hogy nem vagyunk egyedül a világban, elfogadnak és szeretnek olyannak, amilyenek vagyunk. A meghitt kapcsolatban a felek elnézik egymás rossz tulajdonságait is, nincs szükség a játszmázásra, mindez hosszú távon kifizetődő. Arról, aki folytonosan szerepet játszik, és a magára kényszerített szerepnek akar megfelelni, mindig kiderül a valóság, ami tönkreteheti a kapcsolatot – mondta az előadó. 
A bizalom kiépítéséhez sok idő kell, ami az ismerkedés, a kézfogás, az ölelés időszaka. Ha ebbe túl hamar bekerül a szex, tönkreteheti az egészet. Az ismerkedés szakaszában lehet ugyanis eldönteni, hogy a felek megbízhatnak-e a másikban, számíthatnak-e rá. Ez akár egy életre is szólhat, hiszen a gimnáziumi kapcsolatokból hosszú házasságok születhetnek.
 
Az abortusz nem foghúzás 
Ha valaki nem válogatja meg a partnerét, hanem ösztönszerűen él azzal, akivel éri, nagy kockázatokat vállal: nemi betegségek, terhesség, szexfüggővé válás, ami rossz irányba tereli az életét. Fiatal korban apává, anyává válni, az is felborítja a fiú vagy a lány addigi életét. Tudni kell minden fiatalnak, hogy a terhességmegszakítás nem foghúzás – hangsúlyozta az előadó. Be is mutatta egy természetes arányokban elkészített női medence modelljét a benne levő 12 hetes magzattal, amit minden diáknak a kezébe adott. Hozzátette, hogy számára az élet a fogantatás pillanatától kezdődik. Aki az abortusz mellett dönt, előfordulhat, hogy az életben többet nem lesz gyermeke, nemcsak a lánynak, esetleg a fiúnak sem. 
Beszélt arról is, hogy a szakítás milyen gyötrelmet jelent a másik félnek. A diákok lelkére kötötte, hogy „első alkalom” csak egyszer van, és nem mindegy, hogy hol történik: a parkban, a diszkóban esetleg a vécében. Az első alkalomra fel kell készülni, hogy akár időskorban is egy kellemes emlék legyen – tanácsolta Patik Enikő, majd felhívta a diákok figyelmét, hogy ez a lehetőség az ő kezükben van. Lehet egy második „első” esély is, amikor a fiatal eldönti, hogy egy kellemetlen tapasztalatot követően csak akkor létesít újabb kapcsolatot, ha ehhez az elképzeléséhez megfelelő partnert talál. De minél korábban kezdi valaki a szexuális életet, annál nagyobb az esélye annak, hogy a későbbiekben problémái lesznek. Erre szokták mondani, hogy gyorsan kiég, és olyan kapcsolatra vágyik, ami már nem tekinthető normálisnak. 
 
Kívánt gyermek legyen 
A családalapítás a felelős döntés következménye, a család fő funkciója a védelem és a szeretet, hogy legyen akire támaszkodni és akivel a szexuális vágyat is kielégíteni. Aki házasságot köt, az fölvállalja a másikat, elkötelezi magát minden helyzetben a társa mellett. Ha ezt a pap előtt is megteszi, még szorosabb köteléket jelent. Az élettársi közösség nem házasság – jegyezte meg, majd elmondta, hogy manapság nagyon gyakori a válás, aminek a gyermekek viselik a következményeit. Majd a fiatalok lelkére kötötte, hogy legalább annyit jegyezzenek meg az előadásból, hogy a megszülető gyermek kívánt gyermek legyen. Sok kutatás bizonyította, hogy amikor a várandós anyuka úgy gondol a magzatára, hogy akarja, szereti, a terhesség lefolyása sokkal egyszerűbb, sokkal kevésbé lesz hányingere, rosszulléte. Ha az apuka viselkedése nagyon támogató, az még jobban megkönnyíti a helyzetet, és olyan hormonok termelődnek, amelyek a magzat és az anya jólétét is fokozzák. Ilyen esetekben a szülés is könnyebben zajlik, sokkal kevesebb a császármetszés. Patik Enikő hangsúlyozta, hogy a természetes szülés nemcsak az anyának, hanem leendő gyermekének is jót tesz. Az így születő csecsemőknek felnőttként jobb az alkalmazkodó képessége, ritkábban lesznek depressziósak.
Hány percet beszélnek egy nap során a gyermekek és szülők a családban? – szegezte a diákoknak a kérdést, amire elhangzott a pontos válasz is. Ez az idő átlagosan hét perc. A szülő ugyanis nem a lényeges kérdést teszi fel, ezért semmitmondó választ kap. Holott a gyermekét akkor képes megvédeni, ha mindent tud róla.
 
A modell
Mindenki visz magával a házasságba egy modellt. Van, aki követni szeretné a szülei vagy a rokonságban, a szülők baráti körében látott példát, mások épp az ellenkezőjére törekednek. Magyarországon ezer lakosra hét házasságkötés és tíz válás jut. Saját életéből vett példával állította, hogy sokkal könnyebb dolog elválni, mint dolgozni a kapcsolaton, hogy együtt maradjanak a házastársak. A házasság nem rózsaszínű boldogság, a hormonok hamar lecsillapodnak, az utána következő hétköznapok lényege, hogy a házastársak el tudják fogadni egymást. A sikeres kapcsolathoz általában kell egy sikeres minta. 
Ez már a szülés utáni órában is elkezdődhet, az úgynevezett „aranyórában”, amikor az anya mellett az apa is igényli, hogy magához ölelje az újszülöttet. Öleléskor a szülő átadja a saját mikrobiomját, ami a kialakítja a védettséget a gyermekben. A szegedi védőnő megcáfolta azt a mondást, hogy kell hagyni a csecsemőt, hogy sírjon. Ez sohasem jó – hangsúlyozta, ugyanis az első fél év-év során alakul ki a bizalom. Azok a gyermekek, akiket sírni hagynak, azt élik át, hogy nem bízhatnak az emberekben. 
„Kívánt gyermek legyen, ha sír, vegyétek föl, ringassátok, öleljétek át”, ahogy egymást is mindennap, hogy a boldogságért felelős hormonok felszabadulhassanak. 
Manapság sok gátló tényező késlelteti a családalapítást. Magyarországon a házasságkötés után másfél év telik el, amíg az első gyermek megszületik. Ez azért probléma, mert a szülők túl vannak a harmincéves koron, és így kisebb az esélye, hogy a második, harmadik és a többi gyermek megszülessen. Ezenkívül Magyarországon 100 élve születésre 60 abortusz jut, ami azt jelenti, hogy fél Magyarország nem születik meg az ötvenes évek óta. A gyermek fogadására az egészséges életmóddal lehet felkészülni, hasznos a folsav szedése, ami megakadályozza az idegrendszeri fejlődési rendellenességeket, de az idős személyeknél napi egy folsavtabletta bevitele csökkenti az infarktus, agyvérzés lehetőségét – hangsúlyozta, majd felsorolta a terhesség alatt szükséges szűrővizsgálatokat. Az előadás végén a fogamzásgátlásról, az emlő- és herevizsgálatról osztott ki szórólapokat.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató