2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Diós-mézes körtefagylalt és egy mogyorella elnevezésű kreáció nyerte az aranyérmet a XIV. Év Fagylaltja verseny szabadon választható kategóriáiban.


Diós-mézes körtefagylalt és egy mogyorella elnevezésű kreáció nyerte az aranyérmet a XIV. Év Fagylaltja verseny szabadon választható kategóriáiban június 6-án Budapesten. 

A budapesti Sík Cukrászda által készített diós-mézes körte lett a szabadon választható kézműves kategória első helyezettje, egyben a Gasztro Média zsűri és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját is elnyerte.

A szabadon választható kategóriában az alapanyaggyártók és -forgalmazók között a Mec3 által készített mogyorella lett az első helyezett.

Idén a kötelező kategóriákban gesztenyefagylaltot kellett készíteniük a versenyzőknek. Kézműves kategóriában a zsűri döntése szerint a csákvári Csuta Cukrászda által készített gesztenyefagylalt sikerült a legjobban, a cégek kategóriájában pedig a Bisquit Kft. fagylaltja ért el első helyezést.

A közönségzsűri – Rúzsa Magdi, Csézy és Friderika énekesnők – szintén a Csuta Cukrászda gesztenyefagylaltját találta a legfinomabbnak, így ez a termék nyerte el az ő különdíjukat is.

Az Év Fagylaltja versennyel egy időben kiválasztották az Ország Tortája verseny első három helyezettjét. Júliusban újabb elemzéseket követően szakmai zsűri dönt arról, melyik sütemény lehet az ország tortája.

Az első három helyezett a császárkörtetorta, a kecskeméti baracktorta és a kecskeméti baracköntettel készült kölestorta.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a köles régi népi étel Magyarországon, amely ma reneszánszát éli. A köles ismert jótékony hatásairól, számos vitamin, ásványi anyag rejlik benne, a belőle készült ételeket pedig a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Emellett felhasználhatósága meglehetősen széles körű: készülhet belőle sütemény, köret, lepény, sőt sör is – fejtette ki Fazekas.