2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mit is adhat az Erasmus+?

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaiként (Cseh Boróka , Fikó Evelyn, Hints Orsolya, Moldován Boglárka, Simon Annamária, Domokos Alex, Nyárádi Tamás XI. osztályos tanulók és Brandner Botond Ewald X. osztályos tanuló) dr. Puskás Bajkó Albina angoltanárnő és dr. Tamási Zsolt igazgató úr vezetésével iskolánk első egyhetes Erasmus programjában vettünk részt Budapesten.


A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Az Erasmus+ program oktatása, képzése betekintést nyújtott számunkra a társadalmi befogadás területén. Úgy gondoljuk, hogy Európának még inkább összetartó és befogadó társadalmakra van szüksége. Az oktatás és a fiatalok munkája kulcsfontosságú a közös európai értékek népszerűsítésében, a társadalmi befogadás erősítésében, az interkulturális megértés és a közösséghez való érzés megerősítésében, valamint az erőszakos radikalizáció megelőzésében.

Ez az Erasmus+ program hatékony előmozdító eszköze a hátrányos helyzetűek befogadására is.

Spanyol, magyar, litván diákokkal együtt telt házas programokon vettünk részt naponta, amelyek közt említhetjük a workshopokat, a rövidfilm-bemutatókat, PPT-s bemutatókat. Ezek témái szorosan kötődtek az esélyegyenlőség fogalmához, a fogyatékossággal élő személyek társadalmi és foglalkozási beilleszkedésének fogalmához, valamint a közösség életében való részvételük biztosításához való feladatainkhoz. Az, hogy kipróbálhattuk, milyen kerekesszékben labdajátékokat játszani, vívni, vakfocizni, már segített több mindent megérteni, és bepillantani abba a világba, amelyben ők mindennapi hősök.

Nemcsak tanultunk egymástól, de barátságokat is kötöttünk, különböző nemzetek szokásaiba is kicsit betekintést nyertünk. Így a ,,hola”, ,,sveiki” és a ,, szia” Budapest azon egyhetes élménydús világát idézik bennünk, amelyben ott van a parlamenti látogatás, a dunai hajóút, a Claro Bistro, a jégkorcsolyázás, a mosolyok és különböző angol kiejtések, az esti táncok és éneklések. 

 Szerintünk az Erasmus+ program által tökéletesíthettük az angolnyelv-tudásunkat is, eltérő nézőpontokra is szert tehettünk, szakmai és baráti kapcsolatokat építhettünk, új dolgokat tanulhattunk.

Mondhatjuk, hogy az európaiság élményét éltük meg! Nagyon várjuk a program folytatását, amelyre előbb Litvániában kerül sor, majd mi fogadjuk házigazdaként új barátainkat Marosvásárhelyen, s végül Spanyolországban zárul a tevékenységünk.