2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Első nyári kiadás, az unió határain túl is

Az Európai Film Fesztiváljának idei, immár 23. alkalommal megszervezett eseménysorozata számos újdonságot ígér: ezek közé tartozik a szemle időpontjának megváltozása, valamint egy kisinyovi filmhétvége megszervezése is. Az előbbiek értelmében a 23. EFF június 11-e és 30-a zajlik számos városban: június 11-e és 23-a között Bukarestben, június 21-e és 23-a között a moldvai köztársasági Kisinyovban, ugyancsak június 21-e és 23-a között Marosvásárhelyen, ugyanazon időpontban Râmnicu Vâlceán, június 28-a és 30-a között pedig Nagyszebenben. 

A film képes hidakat létrehozni és közös értékeket megőrizni, megerősíteni. Ugyanakkor megmutathatja „a másikat” egy oly módon is, hogy közelebb hozza, hogy jobban megérthessük őt – így a film a kulturális diplomácia esszenciáját jelenti, mi pedig ennek érdekében munkálkodunk. A fesztiválunk mindig a változatosságra, a befogadásra és párbeszédre épült, és az a lépés, amelyet éppen most, Románia európai tanácsi elnökségének évében teszünk az unión kívülre, a normalitás jele. A moldvai partnereinkkel és barátainkkal kialakított kitűnő munkakapcsolat reményt ad arra, hogy a közös gyökerekből származó kultú-ráink közötti kapocs megerősödik, mindkét nép javára – nyilatkozta a főszervező Román Kulturális Intézet elnöke, Liliana Ţuroiu. 

A fesztivál egy különösen erős alkotással, az Alice Rohrwacher által rendezett Lazzaro felice című olasz filmmel indít, amely korunk súlyos problémáinak mozgóképes leltárjaként elnyerte a tavalyi cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvért odaítélt díjat. A fesztiválnyitó gálaestre június 11-én, kedden este kerül sor a Bukaresti Nemzeti Színház nagytermében.

– Attól, hogy nyári kiadás, még nem feltétlenül light. Ebben az évben rekordszámú vetítőhelyiségünk van a mozitermektől a kevésbé megszokott helyszínekig. Természetesen idén is rendelkezünk egy jó, habos komédiarepertoárral – régi és új filmekkel –, de bevezettük a mozirajongók kitartásának igazi tesztjét, a filmmaratonokat is. Utóbbiak keretében például egy nagy európai filmes szakember emléke előtt tisztelgünk restaurált, de eddig még sohasem látott jelenetekkel, de külön szekciót szentelünk a film és színház közötti kapcsolatnak is, ezúttal olyan filmeket mutatunk be, amelyekből színházi előadások, drámák születtek. Harminc évvel a berlini fal leomlása után megtekinthetjük az egykori Kelet-Németországról készült legjobb produkciókat is, és természetesen nem fognak hiányozni a közönségtalálkozók, a beszélgető-, avagy vitaestek, a régi és új alkotások, a felújított, némafilmes műremekek, a dokumentumfilmek és a könyvbemutatók sem – tette hozzá Anca Hrab, a fesztivál koordinátora. 

Az Európai Film Fesztiválját a Román Kulturális Intézet szervezi számos neves európai partner támogatásával, európai nagykövetségekkel, kulturális központokkal és intézményekkel partnerségben.