2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az euróövezeti kilábalás kétsebességes, amelyben az euróövezeti országok többsége jól lavíroz, mások azonban csak álldogálnak, vagy gazdaságuk rosszabb esetben tovább zsugorodik.

Az euróövezeti kilábalás kétsebességes, amelyben az euróövezeti országok többsége jól lavíroz, mások azonban csak álldogálnak, vagy gazdaságuk rosszabb esetben tovább zsugorodik – állapítja meg az IMF az euróövezet állapotáról kiadott keddi kitekintésében.

Az első negyedéves erős növekedés az övezet északi országcsoportjának volt köszönhető: az élen Németországgal és Franciaországgal, Hollandia, Belgium és Ausztria teljesített jól, míg Olaszország, Spanyolország és Görögország rosszabbul végzett, a portugál GDP egyenesen csökkent.

A GDP-k alakulásának szórása várhatóan az idei év egészében is jelentős marad: a görög 4 százalékos, a portugál 2 százalékos csökkenés ellenpontjaként Németországban, Észtországban, Finnországban, Luxemburgban és Szlovákiában 3 százalék feletti növekedés valószínűsíthető.

A magánfogyasztás kilábalása is egyenetlen marad, tükrözve a nagy jövedelemkülönbségeket, valamint a munkaerőpiacok és a jóléti szféra eltérő fejlődését az egyes országokban.

A magánbefektetések valószínűleg erősödnek a tagállamok többségében.

Az euróövezeti infláció várható alakulásával kapcsolatban az IMF két modellt vázol fel: az első forgatókönyv szerint 2011 végéig már mérséklődő inflációval lehet számolni, főként az energiaár-infláció csökkenése miatt. A második modell magasabb – bár ez esetben is csökkenő irányzatú – inflációval számol, amely azonban 2012 végére még mindig jelentősen 2 százalék felett marad.