2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kedden délelőtt a marosvásárhelyi Sörházban sajtótájékoztatót tartottak az Erdélyi Pálinka Lovagrend vezetői. Többek között elmondták, hogy a Forgatagon ismét jelen lesznek, ugyanis a negyedik alkalommal szervezik meg az erdélyi pálinka- és párlatversenyt. Természetesen szó esett a pálinka készítéséről és forgalmazásáról is. 

Fotó: Vajda György


Barabási Attila-Csaba, aki ezúttal nem a Maros Művészegyüttes igazgatójaként volt jelen, hanem a rend tagjaként, elmondta, hogy szervezetük elsősorban a kulturált pálinkafogyasztást szeretné népszerűsíteni, ezért fogtak össze azok a pálinkakészítők, akik szeretnék reklámozni, forgalmazni minőségi és szavatolt termékeiket. A Forgatag is egy olyan alkalom, ahol a nagyközönséggel ismertethetik termékeiket és népszerűsíthetik a szervezetüket. Júliusban volt a rend közgyűlése, Antalfi Zoltánt újraválasztották elnöknek. A sajtótájékoztatón levő elnök – folytatva a gondolatot – elmondta: szervezetük három megyét: Maros, Hargita és Kovászna termelőit, előállítóit fogja össze, de célkitűzéseik között szerepel a gyümölcstermesztőkkel és más mezőgazdasági, illetve szakmai szervezetekkel való kapcsolattartás is. Sikerült elérniük azt, hogy a határon túli magyar szervezetekkel, rendekkel is felvegyék a kapcsolatot. 2018-ban kilenc alkalommal vettek részt Kárpát-medencei pálinkamustrán, amelyekre a tagok által készített termékekből vittek mintákat. Természetesen minden találkozás alkalom a tapasztalatcserére is. Azért képviseltetik magukat a Vásárhelyi Forgatagon, mert itt is lehetőség van a bemutatkozásra. Mi több, tavaly mintegy 300 mintát hoztak el a megmérettetésre, nemcsak a tagok, hanem más hazai és határon túli termelők is, így remélik, hogy az idén akár 400-500 mintát is hoznak majd. Újságírói kérdésre megtudtuk, hogy a tagok számára nem teremtenek versenyhelyzetet azok, akik törvénytelenül főzik a pálinkát. Akik soraikba álltak, mind szavatolt minőségű termékek előállításával, forgalmazásával foglalkoznak, és „a fogyasztók eldöntik”, hogy melyik a jó pálinka. Fontos a népszerűsítés, ezért igyekeznek termékeiket eljuttatni vendéglátóipari, turisztikai egységekbe. Megtudtuk azt is, hogy októbertől havonta a Beat vendéglőben pálinkabemutatót tartanak, és hosszú távon azt is tervezik, pálinkaházat nyitnak a megyeszékhelyen. 

Somogyi Csaba a pálinka- és párlatverseny elbírálásának rejtélyeibe vezette be a jelenlevőket. Elmondta, mit vesznek figyelembe a zsűri tagjai, és miként érik el a minták besorolásával a bronz, ezüst és arany kategorizálást. A minősített termék ára magasabb ugyan, de garantált az ízvilága és mindaz, ami egy jó pálinkára jellemző – mondták, majd kérdésre azt is megtudtuk, hogy a pálinka ára attól is függ, hogy miből készül, hiszen van olyan gyümölcs, amelyhez könnyebben, nagyobb tételben jutnak hozzá a készítők, a különleges ízű málna-, áfonya- és más hasonló pálinka litere elérheti a 100-150 lejt is. 

A Forgatag szervezői várják azokat, akik beneveznének a negyedik erdélyi pálinka- és párlatversenyre. 

A mintákat augusztus 27-ig – naponta 10 – 13 óra között – kell eljuttatni a Forgatag szervezői irodájába (Marosvásárhely, Bucegi utca 14. szám, telefon 0365-732-829). Fél liter pálinkával kell benevezni, és fel kell tüntetni a termelő nevét, elérhetőségét, a pálinka származási helyét, fajtáját (milyen gyümölcsből készült), alkoholfokát, évjáratát, és természetesen mellékeljenek néhány sort az előállítóról is.  

Az érdeklődők további információt Gáspár Botond projektfelelőstől kaphatnak a 0742-609-260-as telefonszámon vagy a gaspar.botond@gmail.com e-mail-címen. 

Az érdeklődőket pedig mind a lovagrend tagjai, mind a Forgatag szervezői várják a verseny helyszínén. (vajda)