2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ősz közeledtével nemcsak az egész évi munkánk gyümölcséért vagyunk hálásak, hanem eljön az a pillanat is, amikor elhunyt szeretteinkre gondolunk, és rájuk emlékezünk. Ennek az ünnepnek nemcsak a mi kultúránkban van nagy jelentősége, hanem az angolszász és dél-amerikai kultúrában is fellelhető. Mindenszentek (november 1-je) a katolikus egyház ünnepe, amikor minden szentről megemlékeznek. Ezt az ünnepet már több mint 1000 éve tartják. A magyarlakta területeken elterjedt az a szokás, hogy október végén a hozzátartozók kimennek a szeretteik sírjához, amit letakarítanak, majd virágokkal díszítenek fel.

Fotó: Szigeti Botond


A mi vidékünkön krizantémot szoktak ilyenkor a temetőbe vinni. Ez egy rövidnappalos növény, és azért terjedt el, mert pont ebben a periódusban virágzik, jól tűri a hideget, és díszítő értéke sem elhanyagolható. A megfelelő növény színe élénk, levelein semmiféle betegség vagy kártevő jelenléte nem észlelhető. Fontos szempont a virágválasztáskor a növény színe, hiszen ezzel is kifejezhetjük érzelmeinket. A fekete a gyász színe, viszont ez természetes formában nem fordul elő, így ezt a sárga és a lila színekkel fejezhetjük ki. A másik közkedvelt szín a fehér, ami a tisztaságot jelképezi, vagy akár a piros vagy vörös, ami már ősidők óta a halállal asszociálható. Nemcsak a krizantém fontos szezon-dísznövényünk, amit a temetőkbe is ültethetünk, hanem az árvácska is. Ezeket az apró növényeket gyakran használjuk szegélyként a sírok szélein vagy különböző szimbólumok elkészítésére. Ezek a növények azért is nagyon praktikusak, mert nem csupán most, késő ősszel, hanem már kora tavasszal is egy színfoltot ad a monoton szürkeségben. A krizantém nem jelentéktelen növény, rengeteg kutatás alapját képezi. A virágporából vonták ki például a piretroid anyagokat, ami által felgyorsult a vegyszeres rovarok elleni védekezés. 


Fontos és meghatározó élmény volt számomra is minden évben a világítás. Nemcsak azért, mert meglátogattuk szeretteink sírját, hanem azért is, mert a temető a megszokott szomorú, rideg helyből élettel telivé vált, és a világító mécsesek fénye még szebbé tette a látványt. Mindig új információt és történeteket tudtam meg a család már elhunyt tagjairól. Az sem elhanyagolható, hogy távozáskor mindig forró gesztenyével melegítettük fel átfázott kezünket. Sokan nosztalgiával gondolnak a temetők kapujában terjengő utánozhatatlan illatra, ami a krizantém, a gesztenye és a leégő gyertyák illatának keveredésével jön létre. Régen ez nemcsak megemlékezésnek adott helyet, hanem az ismerősök és rokonok találkozásának is, mert sok esetben erre csak a halottak napi temetőlátogatáskor került sor. Ha valaki a távolság miatt vagy az egészségi állapota, esetleg a koránál fogva nem tud kimenni a szerettei sírjához, ne legyen szomorú, hiszen emlékezni otthon is lehet. A síremlék rendbetételét és a virágok kihelyezését otthonról is el lehet intézni, hiszen van erre szakosodott szolgáltatás. Így hát őrizzük meg ezt a szép szokást, és emlékezzünk szeretteinkre.

Ne feledjék, emlékezni otthon és a temetőkertben egyaránt lehet!


Halloween jelentése és nálunk is erősödő kultusza

Az angolszász vidéken ünnepelt kelta eredetű szokás a Kárpát-medencében is eléggé elterjedt már. Az ír telepesek vitték magukkal az ünnepüket az amerikai kontinensre, ahol gyorsan népszerű lett, majd az egész világon elterjedt. Az írek úgy tartották, hogy nemcsak az üdvözült vagy a tisztítótűzben lévő lelkekre emlékeznek, hanem a már a pokolban található lelkekre is gondolnak, ezért különböző használati tárgyakkal zajt keltettek. Úgy tartották még, hogy a lelkek vissza is térnek a földre, és elfoglalják különböző emberek testét, ezért beöltöztek más ruhákba, hogy ne ismerjék fel őket az elkárhozott lelkek. Nálunk ennek az ünnepnek a jelentését nem szokták tisztázni, ezért mostanra egy túlhangsúlyozott örömünnep lett, amikor a gyerekek beöltöznek és édességet kapnak. Evvel semmi baj nincs, csak az eredeti ünnep lényege elvész. A másik terjedőben lévő szokás a töklámpások faragása, ami egy nagyon jó családi program lehet. Nem mellékesen teljesen új piacot nyitott a Kárpát-medencei termelőknek. Fontos tudni azonban, hogy a különböző hibrid tökfajták színe élénk, a húsa puha, könnyen vájható, viszont emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Szigeti Botond

Kereskedelemben is kapható faragni való tök