2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hatalmas csalódást okozott a szurkolóinak a Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul női kosárlabdacsapata az új bajnoki idény első fordulójában, amelyben nagy arányú vereséget szenvedett hazai pályán attól a Kézdivásárhelyi KSE-től, amelyet egy hete a Sepsi-kupán még magabiztosan legyőzött. A vereségnél sokkal nagyobb csalódás azonban a kilátástalan, hibáktól hemzsegő, rémes dobószázalékkal megspékelt játék, ahogy a meccs után Ionel Brustur edző fogalmazott: játékosai, főleg az első negyedben, átverték a kosárlabdát.

A mérkőzés gyakorlatilag első tíz percben eldőlt, amikor kétpercnyi pont nélküli játék után az első kosarakat a háromszékiek dobták, akik aztán olyan magabiztosságot kölcsönöztek az első részsikerekből, hogy a dobásaik egyre jobbak lettek, míg a marosvásárhelyi játékosok bűnrossz döntéseket hoztak, amikor meg rádobtak, ha a kísérlet éppen nem volt „homály”, akkor is kívülről érte a labda a gyűrűt. Az első negyed végén 12% volt a házi-gazdák dobószázaléka mezőnyből, 50% a szabaddobási vonaltól, míg a KSE esetében ez mutató 60-100%-on állt. Ezenkívül a lepattanókban, a gólpasszokban, eladott labdákban is magasan jobb volt a vendégcsapat, és ez a fölény megmaradt a lefújásig, bár a nagyszünet után azért csökkent egy kicsit a különbség. A végére a Sirius-Mureşulnak 25%-os, a KSE-nek 48%-os volt a dobószázaléka mezőnyből.

A két csapat különbségét jelzi, hogy míg a KSE-nél a két légiós, Mobley és Vega 40 pontot dobtak, a marosvásárhelyieknél Dunbar alig 5 pontig jutott, volt viszont hat eladott labdája (értsd: az ellenfélnek adott passzai).

Nem csak mi álltunk érthetetlenül a mostani teljesítmény előtt, Ionel Brustur edző azt mondta, nem tudja megmagyarázni, hogy mi történt, mielőtt részletesen elemeznék a mérkőzést. Azt azonban elfogadhatatlannak tartotta, ahogy csapata ezen a mérkőzésen szerepelt…

Fotó: Nagy Tibor


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, Nyugati csoport, 1. forduló: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – Kézdivásárhelyi KSE 43:80 (7-30, 8-20, 14-11, 14-19)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 200 néző. Vezette: Vlad Potra (Kolozsvár), Ştefan Atomulesei (Brassó), Szőcs Janka (Székelyudvarhely). Ellenőr: Marius Hurgoi (Brassó).

Sirius-Mureşul: Mészáros 8 pont (1), Gál 8 (2), Bobar 7, Dunbar 5, Badi 5, Ignat-Kleemann 4 (1), Szász 3, Borşan 2, Feiseş 1, Pálfi, Kertész, Bokor.

KSE: Mobley 23 (1), Vega 17 (2), Debreczi 11, Holinka-Miklós 11 (3), Domokos 6, Czimbalmos 4, Kozman 4, Bándi 4, Dănălache, Lénárt, Bara-Németh, Tuchilus.


Eredményjelző

Női kosárlabda Nemzeti Liga, Keleti csoport, 3. forduló: CSM Alexandria – Konstancai Phoenix 69:58, Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Bukaresti Rapid 90:54. A Brassói Olimpia – CSM Târgovişte mérkőzést október 27-én rendezik. A Bukaresti Agronomia állt. A 2. fordulóban: CSM Târgovişte – Bukaresti Agronomia 73:47. 

Nyugati csoport, 1. forduló: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – Kézdivásárhelyi KSE 43:80, Kolozsvári U – Nagyváradi CSU 89:48.