2020. április 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idénybeli negyedik győzelmét aratta a Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul női kosárlabdacsapata, az elsőt, amelyet nem a Nagyváradi CSU Rookies ellenében ért el, utóbbit ugyanis már háromszor is sikerült felülmúlnia. A Bukaresti Agronomia elleni siker elsősorban a harmadik negyedben bontakozott ki.

Nem indult jól a meccs a marosvásárhelyi csapat számára, amely két palánk alatti magas emberét is nélkülözte sérülés miatt: Mészáros és Smelser is egyaránt egész mérkőzés alatt a kispadon maradt. Ezt a fölényt próbálta kihasználni az Agronomia, amely három bevethető magas emberre (Hawkins, Şipoş és Chelariu) támaszkodhatott. Az első negyedben ez be is jött nekik, messzire kijöttek a potenciális házigazda tripladobókra, és a megszerzett labdákból gyors akciókat indítva kilenc pontra elhúztak az első szünetig. A második negyedben Ionel Brustur tanítványainak sikerült megállítaniuk a bukaresti lendületet, de az igazi nagy rohanásnak a harmadik negyedben tapsolhatott a kisszámú közönség, amikor mínusz 12-ről plusz 12-re ment a csapat, a szünetben kidolgozott taktikának köszönhetően is. Külön említést érdemel Dunbar szemfülessége. Rengeteg labdát szerzett, akár lepattanóból (18), akár labdalopás révén (7), ehhez pedig adott 10 gólpasszt is, ritka tripla duplát teljesítve a női mezőnyben. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a marosvásárhelyi csapat sokkal többször, egész pontosan 21-szer dobhatott pluszban kosárra, mint az ellenfele, így hiába volt kisebb a házigazdák dobóhatékonysága, több pontot szerzett. Cristina Badi pedig marosvásárhelyi periódusának eddigi legtöbb pontját szerezte, miután Dunbar és Feiseş többször kijátszotta neki a palánk közelében a labdát.

A győzelemnek köszönhetően a Sirius-Mureşul 10 pontot gyűjtött, és versenyben marad a B értékcsoport első helyéért. A program nagyon sűrű, a héten két további meccset játszik hazai pályán, miután megcserélte a pályaválasztói jogot a Konstancai Phoenixszel. Szerdán 18 órától a Ligetben fogadja a tengerparti csapatot, szombaton pedig 17 órától Alexandria alakulata érkezik Marosvásárhelyre. A pályaválasztói csere mindkét csapatnak kedvez, mert így egy kiszállással több idegenbeli meccset tudnak lejátszani, a Sirius-Mureşul pedig nem kell elutazzon a hét közepén az ország másik felébe, majd onnan szombatig vissza.

Fotó: Nagy Tibor


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, alsóház, 2. forduló: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – Bukaresti Agronomia 72-61 (14-23, 13-10, 29-13, 16-15)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 200 néző. Vezette: Tudor Crişan (Kolozsvár), Adela Vilt (Kolozsvár), Böjte László (Csíkszereda). Ellenőr: Marius Hurgoi (Kolozsvár).

Sirius-Mureşul: Badi 21 pont (1), Dunbar 16 (1), Bobar 10 (2), Gál 9 (3), Pálfi 8, Feiseş 6, Ignat-Kleemann 2, Szász.

Agronomia: Vilcinschi 22 (4), Şipoş 17 (1), Plaviţu 8 (2), Militaru 8, Cristea 2, Anastasescu 2, Hawkins 2, Chelariu, Ninković Ţintar.


Eredményjelző

Női kosárlabda Nemzeti Liga, 2. forduló:

* felsőház: CSM Târgovişte – Brassói Olimpia 72:69, Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Kolozsvári U 104:67, Szatmárnémeti CSM – Aradi FCC lapzárta után.

* alsóház: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – Bukaresti Agronomia 72:61, Bukaresti Rapid – Konstancai Phoenix és CSM Alexandria – Kézdivásárhelyi KSE lapzárta után. A Nagyváradi CSU Rookies állt.