2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Munkafelügyelőség rendszeresen beszámol arról, hány ellenőrzést végeztek a feketemunka felszámolása érdekében, illetve hány esetben bírságoltak meg munkaadókat. A beszámolók általában a felügyelők egyhavi tevékenységének eredményéről szólnak.

A Maros Megyei Munkafelügyelőség rendszeresen beszámol arról, hány ellenőrzést végeztek a feketemunka felszámolása érdekében, illetve hány esetben bírságoltak meg munkaadókat. A beszámolók általában a felügyelők egyhavi tevékenységének eredményéről szólnak. A számok hangzatosak, ám felvetődik a kérdés: ha ilyen szorgalmasak az ellenőrök, s ilyen sűrűn ellenőriznek, hogy nem sikerül a kemény „bírságok” rendszerével visszaszorítani a feketemunkát? Év elején azt reméltük, hogy a munkaadók, attól való félelmükben, hogy a nyakukba zúdulnak az ellenőrök, lemondanak az illegális munkáltatásról, és inkább a törvényes munkaadói-munkáltatói kereteket választják. Nem így lett. Vagy az ellenőrök munkájának hatékonyságában, vagy a bírságok nagyságában, vagy a feketemunka előnyeiben kell keresni a választ.

270 feketemunkásra bukkantak

A Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség legutóbbi közleményében arról számolnak be, hogy november folyamán 174 ellenőrzést végeztek. Ennek nyomán 270 személyre bukkantak, akik hivatalos formaságok nélkül vállaltak munkát. A felügyelők 69 munkaadót megróttak, 17-et feketemunkáért megbírságoltak, három esetben került az ügycsomó az ügyészségre amiatt, hogy ötnél több személyt foglalkoztattak törvénytelenül.

Az ellenőrzött munkaadóknál 82 kihágást tapasztaltak, ebből 50-en megrovást, 32-en pénzbírságot kaptak. A bírságok összesen 303.000 lejre rúgnak.

A munkabiztonságot ellenőrző felügyelők 152 ellenőrzést végeztek 74 cégnél, 93 kihágást találtak és 10 bírságot róttak ki, ennek összértéke 68.500 lej. Az említett időszakban hat munkabaleset történt, ami ideiglenesen az áldozatok munkaképességének elvesztéséhez vezetett.

Mérgezés vagy szakmai betegség?

Ezt kell eldönteniük az igazságszolgáltató szerveknek. Ugyanis felröppent a hír, hogy Nyárád-szeredában egy cégnél mérgezéses esetek történtek, három munkás kórházba került, a többiek rosszullétre panaszkodtak. Sófalvi György, a Munkaügyi Felügyelőség helyettes főfelügyelője elmondta, az eset egy varrodában történt, ahol a munkások tulajdonképpen szubakut szakmai betegséget kaptak. Az eset nem minősül munkabalesetnek. Andrei Mureşan főfelügyelő szerint a cég ellen bűnügyi keresetet fogalmaztak meg, hiszen vezetői a felszólítás ellenére sem függesztették fel a tevékenységet.