2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi napokban a földgáz ára az európai piacon, szinte egyik napról a másikra, megawattonként 80-ról 125-130 euróra nőtt. Ennek az az oka, hogy az Amerikai Egyesült Államokban felrobbant egy cseppfolyós gázterminál, gondok merültek fel a nemzetközi gázszállítási rendszerben, és elkezdtek az országok nagymértékben gázt tárolni a 2022–2023-as télre. Ezzel párhuzamosan csökkent a műtrágya ára, mivel a mezőgazdászok hozzáfogtak a betakarításhoz. Ilyen körülmények között egyértelművé vált, hogy nem lehet fenntartani gazdaságilag a műtrágya-előállítást. A helyzet következményeként az Azomureş ideiglenesen beszüntette a földgáz felhasználásával készülő ammónia, a műtrágyagyártáshoz szükséges köztes termék termelését. A berendezést június 23-ától biztonságosan leállították. A gyár az ammóniatartalékok felhasználásáig még termel műtrágyát. A tarthatatlan árak miatt más műtrágya-előállító európai cégek is hasonló intézkedést hoztak.

„Nagyon súlyosan érinti a műtrágyagyártók többségét az, ami ma a földgázpiacon történik. Romániában folytatjuk a tárgyalásokat a kormány képviselőivel, hogy alkalmazzák az Európai Unió által felajánlott és más országokban már bevezetett gazdasági támogatást. Például Bulgáriában az ipari célú földgáz árának felső határértékét megawattonként 72 euróval zárolták. Románia még nem alkalmazta az intenzív energiafelhasználó cégek számára az európai jogszabály által biztosított gazdasági segélycsomagot. Termelőkként tudjuk, hogy ha nem termelünk nyáron, nagyon nehezen biztosíthatjuk a szükséges műtrágyamennyiséget a jövő évi mezőgazdasági idényre. Az Európai Unió segélycsomagját alkalmazni kellene Romániában is!”– nyilatkozta Harri Kiiski, az Azomureş vezérigazgatója. 

Az Azomureş alkalmazottai a megszokott program szerint dolgoznak ott, ahol szükség van a személyzetre. Jelenleg nem küldenek el senkit kényszerszabadságra, azonban amennyiben a helyzet elhúzódik, erre a lehetőségre is számítani kell. 

Az Azomureş a legnagyobb romániai műtrágyagyártó, ugyanakkor nyersanyagot (melanin és karbamid) állít elő más romániai iparágak számára. Az évi termelés (megszokott működési paraméterek között) 1,6 millió tonna műtrágya, amelynek mintegy 75%-át a romániai gazdaságokban használják fel. Az Azomureş a svájci Ameropa, a világ egyik legnagyobb műtrágya- és gabonaforgalmazó cégcsoportjának tagja. 

Az Azomureş sajtóosztálya