2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyakunkon a meleg, és bár csillagászatilag és asztrológiailag még a tavaszban járunk, az érzékelésünk nagyon nyárias.

Mottó: Fenti világ csillagtükre, üzenetet küld a Földre:

„Megtestesült szellem-ember, sorsod legyen édes teher!”

Kedves Olvasók!

Nyakunkon a meleg, és bár csillagászatilag és asztrológiailag még a tavaszban járunk, az érzékelésünk nagyon nyárias. Az Ikrek a közvetítés nagymestere. A legmagasabb szintű közvetítés pedig a tanítás. És ha már ez a téma felmerült, azt hiszem, mindannyian őrizgetünk emlékeket az iskolás évekből. Amikor még létezett tanári tekintély, amikor olyan igazgatónk is volt, aki, ha belépett az osztályba, mindenki tisztelettel vágta magát vigyázzállásba. És olyan tanárunk is felsejlik a múlt fátyla mögött, akit szájtátva hallgattunk, olyan lelkesen mesélt. Volt egy osztályfőnököm, aki elfojtásait, dühét néha rajtunk, diákokon vezette le. Sokat fontoskodott, ha visszagondolok, talán Csipikéhez, a törpéhez tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy belőle azok a tulajdonságok mind hiányoztak, amiért Fodor Sándor főhősét szerettük.

Ma más szelek fújnak a tanügyben is. A nemtörődömség, a felületesség, a szürkeség, a lélektelenség uralkodott el. A hivatástudatot alig-alig látjuk pislákolni, a tanárok kínlódnak, a megélhetés peremén egyensúlyoznak, nem kapnak elismerést semmilyen értelemben. Az igazi tanár hiteles. Van hite. Azt teszi, amit mond. Ha vizet prédikál, akkor nem megy iskola után a kocsmába. Vajon van-e összhang, összefogás a szülők és pedagógusok között? A gyermek a középpont, akinek a fejlődését, egészséges testi-lelki-szellemi kialakulását kellene támogatnia az iskolának és a családnak. A múltnak kell támogatni a jövőt. Mert tetszik vagy sem: mi vagyunk a múlt, gyermekeink a jövő. Ez a jelen, a folyamatos jelen feladata és felelőssége.

Emőke-Csilla (87)

„Egy éve és három hónapja élek párkapcsolatban egy nálam fél évvel kisebb pasival. Azt szeretném tudni, hogy milyenek az esélyeink a közös jövőre. Minden jól megy, és mindketten úgy érezzük, hogy nincs gond a kapcsolatunkban, és nekem éppen ez a furcsa, hogy minden jól megy, és kisebb vitákat leszámítva nem volt komolyabb konfliktusunk. Az előző kapcsolatom állandó veszekedésekre, balhékra épült. És most vele minden nagyon jó, tervezzük a jövőnket. A másik kérdésem munkahelyi probléma. Óvónő vagyok, nagyon szeretem a gyerekeket, de még eddig nem sikerült megszerezni a címzetes állást. Minden nyáron vizsgázom, tanulok, de sosem sikerült még eddig. Azt szeretném tudni, hogy összejön-e ez nekem valaha, vagy ez egy jel, hogy más irányban kell munkát keresni?”

Kedves Emőke-Csilla!

A párodnak Mérleg aszcendense van és Oroszlán napjegye. A legfontosabb számára az, hogy szeressék, és hogy elismerjék őt a Föld bolygó lakói. Másrészt az sem utolsó dolog, ha azt érzi, hogy szükség van rá. A hiú emberek sérülékenyek, ezért nagyon figyelj oda, hogy miként fogalmazol! Ha túlfeszíted a húrt, akkor ebből a kedves, udvarias fiatalemberből ki lehet hozni a vadállatot. És ha „lecsap”, akkor nem lesz túl bonyolult megtalálnod a leggyorsabb menekülési lehetőséget. Persze, azért ami az erődet és ösztöneidet illeti, egy kis keménykedésért neked sem kell a szomszédba rohannod. A legnagyobb nehézség a te horoszkópodban az, hogy nem vagy túlzottan szerencsés a szerelemben. És ez a kereszt sajnos elkísér az életed során. Ez annyit tesz, hogy nem a szerelemre kellene alapoznod a kapcsolataidat. Itt szokott életbe lépni az, amikor engem kezdenek utálni a kérdezők. De vállalom, mert az igazságnál nincs fontosabb. Nagyon erős benned a vízöntőség, és ez arról szól, hogy hárítasz minden kívülről érkező korlátot. Ezért lenne nehéz számodra a házasság nevű intézmény. De a párodnak sem tenne túl jót a törvényes kapcsolat (most már ő sem szeret engem). Hogyan lehetne megoldani hosszú távon az egyben maradásotokat? Együttéléssel. Bizalommal. Neked fontos, hogy azt érezd: szabad vagy. De sose élj vissza vele, mert ha így teszel, véget ér a kapcsolat. Legyenek közös célok! Beszéljétek meg, ha gondok kopognak ajtótokon! És ahogy Lenin elvtárs mondta: (közben) tanuljatok, tanuljatok, tanuljatok!

Ne add fel az óvónői terveket: szerintem idén révbe érhetsz. Jobban örülnék, ha mondjuk egy gyermekotthonban fejtenéd ki ezt a gyönyörű hivatást.

Továbbra is várom leveleiket, kérdéseiket, megjegyzéseiket az asztros@yahoo.com címen. Ne feledjék megírni a születési évet, hónapot, napot, órát, percet és a helyet! Vigyázzanak egymásra!