2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

Idén január 20-ától február 18-ig tartózkodik a Nap a Vízöntő jegyében. A középső téli hónapra azt a szerepet osztották, hogy stabilizálja a hideget. Ez egyik oldalon öröm a téli sportok kedvelőinek, a másik oldalon szomorúság azoknak, akik fázósak vagy megdermednek, amikor kézhez kapják a megemelkedett fűtésszámlát. A különféle válságok végigkísérik életünket, aztán valahogy mindig túléljük őket. Bizonyos rossz döntések, melyeket nem véletlenül hoznak meg, társadalmi feszültséghez, majd robbanáshoz vezetnek, zűrzavart, káosz teremtenek, szélsőséges, ösztönös, állatias cselekedeteket indukálnak, feltámad a rombolási kedv, a rend, rendszer szétverése. Aztán a romboló erők felszámolódnak, mert a forradalom felfalja a gyerekeit, és újraépül egy valamennyire élhető rendszer. A mindenkori vezetők ígéreteket tesznek, többnyire olyanokat, amelyekről ők is tudják, hogy betarthatatlanok. A világ lakosságának nagy része beteg. Fertőzött. Fizikai, lelki vagy intellektuális szinten. Olyan ideológiák és irracionális eszmék terjengenek, melyek szemmel láthatóan normalitásellenesek, és ezáltal életellenesek. Az ember ösztönös célja a boldogságkeresés, de ehelyett többnyire azon munkálkodik, hogy miként lehet boldogtalan. Semmi nem elég jó, semmi nem elég szép. Képtelenek vagyunk örülni annak, amink van. Irigyeljük azt, akinek több van. Feltételezzük, hogy jobban éreznénk magunkat, ha nekünk is legalább annyink lenne, vagy még annál is több. Az elégedetlen és az irigy ember sohasem lehet boldog. Mert ez a két sorsrontó démon gúzsba köti, és sóvárgása nem engedi be azt, amitől igazából boldog lehet.

A Vízöntő a forradalom gyermeke. Meg szeretné váltani a világot, jobbá tenné a társadalmat, felemelné az emberiséget. Ő az a tudós, aki szeretné megtalálni az örök élet elixírjét. Ő az űrhajós, akinek, bármilyen messze is jut el a végtelen kozmoszban, végső soron vissza kell térnie a földre. A jobbítás érdekében hajlamos lerombolni a tradíciót és azokat az értékeket, melyek nélkül most ő sem létezhetne. Ő az, aki létrehozza a mesterséges intelligenciát, mely bármely pillanatban öntudatra ébredhet, és akkor bekövetkezhet a teljes pusztulás.

Az emberiség magáévá tette a határtalanságtudatot. Aki elszánt, beutazhatja az egész világot. És akinek ez sikerül, rájön a nagy igazságra, hogy semmi sem múlik ezen. A boldogsága biztos nem. Attól, hogy a közösségi médiában megmutatja, hogy merre járt, nem lesz sem boldogabb, sem híresebb. Azt viszont elérheti, hogy több irigye és rosszakarója legyen. Szellemi értelemben a megoldás a kevesebb „én” és a több „te” lenne. Majd a kevesebb „mi” és több „ti”. Ha mindenki többet adna másnak, mint magának, akkor egy idő után bezárulna a kör, és mi is abban részesülnénk, amit valaha többnek gondoltunk. Persze a tudatunkat át kellene kapcsolni egy más szintre. Az analógiás gondolkodás ebben segíthet. Meglátni a problémát jelentő szimbólumot, vagyis a lényeget. Itt van például ez a remélhetőleg náthává szelídülő koronavírus. Uránuszi és Nap-szimbólum. Sikeresen és gyorsan, határokat semmibe véve világhódító járványként eluralta az egész világot. Persze voltak, vannak segítői. Gondolok itt a „csinálókra” és a „fenntartókra”. A médiára, a kormányokra, az egészségügy szakértőire, a vakcinagyártó multicégekre. Az okosnak tűnő okoskodókra. A vírustagadókra és oltásellenesekre. A vírusrettegőkre és oltakozáspártiakra. Amíg a két póluson állók egymással harcolnak, addig a válságokozók és -fenntartók eszméletlen gazdasági növekedést érnek el. A virtuális világ urai, a nagy techcégek bevételei kozmikus sebességgel nőnek. De a gyógyszercégeket, fertőtlenítőket, maszkokat és egyéb védőfelszerelést gyártókat sem kell féltenünk. Jó évet zártak az internetes kereskedők, az internetszolgáltatók és telefoncégek, a szállítócégek és még sorolhatnám. A vendéglátóipar, a turizmus, az utazási irodák, a rendezvényszervezők, az előadóművészek pedig megsínylették a válságot. De benne vagyunk a világtörténelem legnagyobb energiaválságában is, aminek természetesen az átlagpolgár és az elszegényedett réteg issza meg a levét. És mivel a baj nem jár egyedül, az európai őshonos népeket egy csinált migrációs válság fenyegeti és az identitásháború is itt kopogtat a határainkon. Külső és belső ellenség támadja a normalitás Európáját, és nekünk, magyaroknak újra bizonyítanunk kell, és példát kell mutatnunk a világnak Isten segedelmével.

Vigyázzanak magukra és egymásra! 

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.