2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

December 21-től január 20-ig tartózkodik a Nap a Bak jegyé-ben. A téli napforduló pillanatában kezdődik tulajdonképpen a csillagászati tél. Ilyenkor a fagypont alatti hőmérséklet az úr, rövidek a nappalok és jegesek az éjszakák. Ha nem lenne ez a fránya globális felmelegedés, egész télen hó csikorogna a lábunk alatt, és a kórokozók is elpusztulnának. Gyerekek szánkóznának, és a korcsolyapályán iszogatnánk az agyonfűszerezett forralt bort. De a jelen helyzetben alig mozdulunk ki. Bekapcsoljuk a tv-t, és nézegetjük a negatív híradót, a kiszámíthatóan szürke sorozatfilmeket, jó esetben azt, hogy mások hogyan sportolnak. Várjuk a karácsonyt és a szilvesztert. A jövőt, ami még nincs, de nemsokára bekopogtat ajtónkon.

Akkor van a legnagyobb szükségünk a fényre, amikor a legnagyobb a sötétség. Ezzel a sok ezer éves bölcsességgel minden emberi kultúra tisztában volt, és valamilyen formában a rituális mágia szertartásaival tisztelgett előtte. Az éves ciklus e kiemelt pillanata a fény születésével analóg. A kereszténység Jézust úgy is említi, mint a „világ világossága”. Mikor túl sok a bűn, és a tévúton járók hada többségbe kerül, akkor megjelenik a fény képviselője, aki világosságot gyújt, láthatóvá teszi az igazságot és a valóságot számunkra. Ez idő tájt, amikor visszatekintünk, és elgondolkodunk az elmúlt év történésein, ott belül mindannyian azt reméljük, hogy az emberiség felébred, és kiutat talál abból a hazugságútvesztőből, melybe, úgy tűnik, mindinkább belesüpped. Amikor két éve kiengedték a palackba zárt szellemet, amit Covid–19 néven ismerünk, azt reméltük, hogy mára már híre-hamva sem lesz. Sajnos a zűrzavar intenzitása fokozódik, és kezdünk szocializálódni az elhúzódó vírusválsághoz. Biológiai háború zajlik, a használt fegyverek sokkal alattomosabbak, mint amit a történelem során megtapasztalhattunk. Ehhez társul egy pszichológiai hadviselés is, melyet a mindenható média fegyvereivel vívnak. Azért is nevezhetjük világháborúnak, mert az internet segítségével mindenki részt vehet a véleménycsatákban. Persze ezek az ütközetek is részei annak a hadműveletnek, melynek az a célja, hogy elterelje figyelmünket a valós problémáinkról. Uránusz szörnyszülött utódai újra hatalmat követelnek Kronosz és Zeusz leszármazottai felett. Hogy sikerrel járnak-e, az a XXI. századunk alapvető kérdése.

A Bak-ember fegyelmezett, szorgalmas és céltudatos. Nem fecsérel időt fölösleges dolgokra. Igyekszik megvalósítani azt, amit elhatározott. Mivel Szaturnusz uralma alatt áll, tisztában van azzal, hogy mindennek rendelt ideje van, és azzal is, hogy nincs mindenre idő. Mindenkinek egyénre szabott ideje van. „Tempus fugit”, azaz az idő rohan. A fizikai világban minden megvásárolható, megszerezhető. Tárgyak, növények, állatok, emberek. Mindennek és mindenkinek ára van. „Van az a pénz”, mondják. Egyvalamit mégsem lehet megvásárolni, és ez az idő. A homokóránkba töltött szemcsék száma nem növelhető. De nem is csökkenthető. Ennek tudatában minden félelmünk értelmetlen. És mégis mindent megteszünk azért, hogy ne érezhessük jól magunkat a bőrünkben. Az életet ajándékba kaptuk, de ennek a csodának van egy lejárati ideje. Tetszik vagy sem, Kronosz a fizikai dimenzió ura és őrzője. A lehetőségekkel lehet élni vagy visszaélni. Egy emberöltő kozmikus értelemben kevés, de a tiszavirág perspektívájából tekintve akár 30 ezer élettel is felér. A megválaszolandó kérdés alapvetően mindenki számára az, hogy milyen értéket tesz hozzá élete során a teremtett világhoz. 

Áldott karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak, és egy örömteli boldog új esztendőt!

Vigyázzanak magukra és egymásra! 

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.