2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

Idén június 21-től július 22-ig tartózkodik a Nap a Rák jegyében. A csillagászati nyár megkezdődik, és kellemesnek ígérkezik, de azért néhány kellemetlen meglepetés érhet bennünket. Most, hogy végre a világjárvány lecsengőben van mifelénk, felszabadultabban élvezhetjük az életet. Persze a túlzásokba eséseknek mindig ára van, ezért érdemes megfontolni minden lényeges döntésünket. 

A Rák ember lelke akkor van igazán rendben, ha azt érzi, hogy szükség van rá. Ezért áll tulajdonképpen közel hozzá a gondoskodás. Ezt persze úgy lehet a legpozitívabban megélni, hogy a másik ember jól érezze magát benne. Tehát amit teszek, az teljesen az ő érdekeit tartsa szem előtt. Sokan abba a tévedésbe esnek, hogy úgy gondoskodnak, ahogy önmaguknak megfelel, néha oly módon, hogy a külvilág felé ezzel elismerést váltsanak ki. Olyan emberekről, akik felnőttek, így cselekvőképesek, már igazság szerint nem is gondoskodunk, csak megteszünk valamit helyettük. Ilyen esetben az van, hogy cserébe elvárunk valamit, és ha ez nem teljesül, akkor konfliktushelyzetbe kerülünk. A gondoskodás valójában elvárások nélküli cselekedet, melyben alárendelődünk egy gyengébb egyénnek, egy rászorulónak, legyen az kisgyerek vagy beteg ember. Sok honfitársunknál annyira erős a belső késztetés a gondoskodásra, hogy háziállatokat tart. Mielőtt az állatbarátok megköveznének, ki kell jelentenem, hogy semmi bajom nincs az állatokkal. Azt viszont el kell mondanom, hogy a lakásban tartott állat mindig a tulajdonos problémáit tükrözi. Nem célom minden háziállat jelzését leírni, mivel ez meghaladná a rovat terjedelmét. Csak érdekességképpen leírom két leggyakoribb háziállatunk szimbolikus jelentését. A macska a szeszélyes, öntörvényű nő, a kutya pedig a hűséges férfi analógiája. A Rák ember változékony, mint a Hold, gyakran kerül hangulatai befolyása alá. Ha érzelmileg motivált, akkor minden cselekedetének nő a hatékonysága. Könnyen megsértődik, és sérelmein hosszú ideig rágódik. A feldolgozatlan negatív érzelmek kihatással lehetnek az emésztésére, főleg a gyomor területe érzékenyebb a többi emberénél. Sokszor meghátrál, visszavonul, kivárásra játszik, mert tudja, hogy eljön az ő ideje is. Passzivitása mögött megbújva tudja, hogy mit akar, de ez mások számára többnyire csak az utolsó pillanatban derül ki.

A Rák uralkodó planétája a Hold, csillagászatilag a Föld egyetlen kísérője, Naprendszerünk egyik óriásholdja, nagyság szerint az ötödik. A 20. század második felében, pontosabban 1959-től az űrtechnika fejlődése következtében űrszondákkal kezdték kutatni a Hold felszínét. Nagy versengés volt az akkori USA és a Szovjetunió között ezen a téren is. Elsőre a szovjet Luna űrszondák szálltak le a Holdra, majd az USA Apolló programja keretében, 1969. július 21-én, a Rák jegy utolsó napján két űrhajós, Neil Armstrong és Edwin Aldrin kilépett a Hold felszínére. Máig összesen 12 amerikai űrhajós járt a Holdon. Az Apolló program megszűnt, és volt néhány év kimaradás a holdkutatásban, de aztán a ’90-es években folytatódott, és napjainkig tart. Már Japán, Kína, India és Izrael, illetve az Európai Űrügynökség is küldözget különféle űrszondákat a Holdra. Tervben van egy holdbázis kiépítése is, amely tervet a Covid–19-járvány hátráltat. Az ENSZ égisze alatt kidolgoztak egy „világűregyezményt” is, mely jogilag a tengerek nemzetközi vizei státuszához tette hasonlatossá a földön kívüli területeket. Létezik egy „hold-egyezmény” is, de ez utóbbit az űrnagyhatalmak közül senki sem írta alá. Van egy olyan gyanúm, hogy az űregyezmények betartása most is sántít, és a Hold jövőbeni kolonizálása inkább növelni fogja a nagyhatalmak közötti feszültséget. A Föld körüli pályán keringő műholdak többsége katonai célt szolgál, bár kétségtelenül fontosak a távközlési és meteorológiai objektumok is. Mikor befejeződik a tevékenységük, űrszemétként keringenek a Föld körül, és jó eséllyel visszazuhannak majd. Csak reménykedhetünk, hogy még becsapódásuk előtt elégnek, és nem tesznek kárt bennünk.

A Hold nem csak egy égitest. Szimbolikusan az ember lelkiségét tükrözi, és a születési képletben jelzi azt az életterületet, ahol e tulajdonságunkat a legharmonikusabban megvalósíthatjuk. Az ember planétánk egyetlen lakója, aki hármas tagozódású. Van teste, van lelke és van szelleme. Ez akkor is igaz, ha néhány honfitársunknál utóbbi kettő megnyilvánulása sok esetben igencsak mélyen rejtőzködik.

Vigyázzanak magukra és egymásra! 

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.