2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

Idén március 20-tól április 19-ig tartózkodik a Nap a Kos jegyében. A tavasz első napja az asztrológiai újév kezdete, és természetesen ez az időpillanat is jelzésértékkel bír számunkra. Egy nehéz év ér véget, ezt most már mindenki megtapasztalhatta a saját bőrén is. Fölösleges lenne jóslatokba bocsátkozni, de az égi térkép szerint a tavasz továbbra is nehéznek ígérkezik. A jó hír viszont az, hogy a veszélyhelyzet feloldása után megnyílhat a lehetőség a nyaralásra. Többször megfogalmaztam, hogy a fegyelem, a tudatos önkorlátozás a megoldás, mert így van esélyünk azt érezni, hogy nem a külső kényszer játékszerei vagyunk. A szabadság a fizikai világban mindenképpen csak bizonyos határokon belül működik. Azokra, akikre hat a gravitáció, fölöslegesen vágynak a súlytalanságra, a határtalanságra és a végtelenség megtapasztalására.

A Kos az első jegy a zodiákus körben. A kezdéshez óriási energiára van szükség, és ezzel a Kos-szülött rendelkezik. Belső késztetése van elindulni azonnal, gondolkodás nélkül, mert „a töprengés az alkalom gyilkosa” egy ókori bölcsesség szerint. Azt is mondhatjuk, hogy e jegy szülöttei életfogytiglanra ítélt versenyzők, akik sosem adják fel, szeretik a megmérettetéseket, a harc a lételemük. A nyílt sisakos küzdelem, az egyenesség minden esetben tisztelendő. A történelem során a hősöket csak a túlerő, a ravaszság és az ármány győzhette le. A Kos jegy a Mars planéta uralma alatt áll. Azt kevesen tudják, hogy Mars eredetileg általános termékenységisten volt a rómaiaknál, a férfierő jelképeként pedig közösségi oltalmazó, majd a háború és harc védnökévé vált. Minden ötödik évben a Suovetaurilia ünnepén, a Mars-mezőn állatokat áldoztak a hadak urának tiszteletére. Hitük szerint ezáltal tisztult meg a nép, és biztosította Mars további támogatását. Az ókorban még a háborúknak is volt szakralitása. Ahogy haladunk a történelemben a jelenkor felé, úgy deszakralizálódnak az emberiség cselekedetei ezen a téren is. Gondoljunk csak a népirtásokra, a háborús bűntettekre, a vegyi fegyverekre, az atombombáról nem is beszélve. Csodálkozásra nincsen okunk, ha végig- követjük a történelmi ember erkölcsi, lelki és szellemi hanyatlását.

A Mars vörös, és ezt a színt előszeretettel használták a római légióktól a modern korig. A harcra készség szimbóluma ma is működik. A Kos-szülöttek kimondottan jól érzik magukat pirosban, mint ahogy a Skorpiók előszeretettel kombinálják öltözködésükben a vöröset és a feketét. Ne lepődjünk meg, ha reggel „véletlenül” magunkra öltünk egy piros inget vagy ruhát, és megjelenik a nap folyamán a konfliktushelyzet. Mert ha a háborúban egy sereg megadásra kényszerült, akkor sem a vörös zászlót lengették.

Most is egy „világháború” zajlik, a koronavírus nevű mikroszkopikus ellenséggel. Sajnos ott tartunk, hogy egy év elteltével olyan alapvető kérdésekre sem keressük a választ, hogy magától keletkezett-e a járvány, vagy valakik rászabadították-e a világra? Mindenki a vakcinában látja a mentőövet, de vajon ez az egyetlen megoldás? És ha elfogadjuk – más választásunk nincs –, vajon végképp rendeződnek a problémáink?

A Kos-periódussal kezdődik a tavasz. Ez a természetben is az újjászületés pillanata. Minden életbe lépés egy új lehetőség. A kérdés az, hogy képes lesz-e a közösségünk élni ezzel, vagy megpróbáljuk visszakapni régi életünket? Az égi térképen sem lehet visszarendezni a múltbéli planétaállásokat. Új időpillanatok születnek folyamatosan, melyek nyomában kozmikus ködök burkolják a múlt hordalékait.

Vigyázzanak magukra és egymásra! És adassák be a védőoltást, amint lehetőségük nyílik erre!

Véleményeiket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.