2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Idén július 22-től augusztus 22-ig tartózkodik a Nap az Oroszlán jegyében. Mifelénk ez a nyár dereka, a fő nyaralási szezon. Idén csak óvatosan duhajkodhatunk, hiszen a Covid–19 még árnyként kísért, és talán mindenki zsigereiben érzi, hogy a korlátozások nagyura, Szaturnusz bármikor újra rátelepedhet az életünkre. Egyesek azt jósolják, hogy már augusztus közepén komolyabb gondjaink lehetnek, az optimistábbak pedig őszre várják az újabb vírusinváziót. Ami biztos, az fix alapon, aki gondtalanul süttetné a hasát a napon, vagy egy jót szeretne kirándulni, feltöltődni, lazítani, az ne habozzék megtenni mielőbb!

Az Oroszlán-ember a zodiákus központi szereplője. A Jóisten is arra teremtette, hogy önbizalmát, energiáit, vezető képességeit jóra használja, és lehetővé tegye másoknak is, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Mert oroszlánbőrbe bújni mégsem olyan, mint az eredeti, és ez akkor is így van, ha ezt sokan megpróbálják. E jegy képviselőinek rendkívül fontos, hogy megkapják az elismerést a külvilágból. Vezérszerepük – akár pozitív, akár negatív értelemben élik a sorsukat – megkérdőjelezhetetlen számukra. A színészek és énekesek soraiban is rengeteg kiválóság született ebben a periódusban, és alkotott maradandót. Hogy csak néhány nevet említsünk: Arnold Schwarzenegger, Ben Affleck, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Robert Redford, Sean Penn, Charlize Theron, Hilary Swank, Gillian Anderson, Madonna, Jennifer Lopez, Sandra Bullock.

A másik Oroszlán-tulajdonság a nagylelkűség. Igyekszik elkerülni minden olyan élethelyzetet, ami méltatlan a számára. Fő problémája, hogy képtelen alárendelt szerepben lenni, ezért alkalmazottként tulajdonképpen meg vannak számlálva a napjai. Hízelgéssel sok esetben megtéveszthető, a hiúság vásárán is előkelő helyet foglal el. Az Oroszlán jegyének uralkodó planétája a Nap, és talán innen érthető a leginkább az, hogy miért is jó a közelében tartózkodni.

A Nap planétarendszerünk központi égiteste, alapanalógiaként ő a teremtő. Az emberben levő isteni szikra, a fény. Azt is mondhatnánk, hogy fénylények vagyunk, és ez akkor is igaz, ha úgy tűnik, ez a kis lángocska mintha egyes embertárainkban alig pislákolna. Néha, amikor bizonyos bűntetteket követnek el, vagy az erkölcstelenség Marianna-árkában fetrengőket vélünk felfedezni, ember legyen a talpán, akinek eszébe jut, hogy „ez is Isten gyermeke”. Nehéz figyelmen kívül hagyni a világeseményeket, és nem tudjuk, hogy sírjunk-e vagy nevessünk, amikor egy-egy tudósítást, filmecskét látunk az Egyesült Államokból vagy a valamikor sokunk által idealizált Nyugat-Európából. Miért kell a sötét bőrszínű emberek cipőjét könnyes szemmel csókolgatni, és bocsánatot kérni tőlük olyasmiért, amihez semmi közük? Miért kell szobrokat ledönteni, rabolni, fosztogatni, feketelistázni fehér művészeket és alkotásaikat? Miért jó a rendetlenség, a káosz, az esztelen rombolás? Merre tart az emberiség? Honnan eredeztethető a probléma? Az egyszerűbb válasz az, hogy az ember alaptermészetéből. A hanyatlás nem most kezdődött. A szellemi ember küzdelmének végkimenetele a vágyemberrel most reménytelennek tűnik. A francia forradalom megteremtette a köztársaságot. Sárba taposták a koronát, lefejezték a királyt, asztrológusi nyelven: eldobták a Napot. A demokrácia

Vízöntő-analógia. Az sem véletlen, hogy az állatövi jegyben ez szemben áll az Oroszlánnal. A demokrácia népuralom. Sokfajta van belőle: amerikai, nyugat-európai, közép-európai, kelet-európai, sokféle ázsiai, afrikai és arab demokrácia. De mindenekfölött létezik az igazi demokrácia, amit azok neveznek annak, akik birtokolják a világhatalmat. Egy varázsige, amelynek kevés a valóságtartalma. Akárcsak az, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Ez utóbbi kijelentésről Tatiosz görög bölcsnek az volt a véleménye több mint 2300 esztendővel ezelőtt, hogy a gazdagok találták ki. Természetesen itt az emberi törvénykezésre gondolunk. Mert az isteni törvények elől nincs kibúvó senki számára.

Vigyázzanak magukra és egymásra! 

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.