2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megérkeztek az új iPhone-ok

Azt már megszoktuk, hogy minden évben bemutatják az újabbnál újabb okoseszközöket. Bármelyik gyártóról legyen szó, nagy érdeklődés övezi ezeket az eseményeket. Azonban amikor az Apple rendezvénye közeledik, jobban tapintható a kíváncsiság. Ez annak is betudható, hogy nagyon sok évig az Apple volt az a techóriás, amely valamilyen formabontó újdonsággal állt elő. Vegyük csak azt példának, hogy hozzá köthető az első érintőképernyős telefon, az első táblagép, de az első okosóra is. Számos gyártó próbálta és próbálja másolni a vállalat termékeit, azonban sikertelenül. Egyszerűen nem tudják elérni azt a minőséget és tartósságot. Manapság már nem teljes egészében mondható el, hogy formabontó újdonságokkal rukkolnak elő az Egyesült Államokban, Cupertinóban, viszont a technológia iránt érdeklődő emberek most is nagy áhítattal követik a történéseket. Nem szabad elfelejteni, hogy egy időben az új iPhone-ok megjelenésekor a fanatikusok sátrakat állítottak fel az üzletek elé, és napokig ott várakoztak, hogy az elsők között foghassák a kezükbe a készüléket.

Ma már nem így van, de biztos, hogy néhány ezer ember most is tűkön ülve várja, hogy az új készülékek a boltokba kerüljenek, annak ellenére, hogy nem történt nagy változás. A hivatalos bemutatón szeptember 14-én Cupertinóban, az Apple főhadiszállásán leleplezték az új iPhone-okat, a hetedik generációs Apple Watchot, az új iPadet és iPad Minit. Talán a legtöbb érdeklődőt az iPhone tartja lázban, ami nem sokat változott a tavalyi modellhez képest. Az iPhone 13 szériájához 4 modell tartozik: a 13 Mini, a 13, a 13 Pro és 13 Pro Max. Ami eltérés közöttük, az a méret, a kamera és minimálisan a teljesítmény. A 13 Mini egy 5,4 colos kijelzőt kapott, így ez azoknak lehet jó, akik előnyben részesítik a kisebb méretű telefonokat, és nem szeretnének nagyon sok pénzt kiadni egy készülékre. Természetesen ez sem olcsó: az Egyesült Államokban 700 dollártól kezdődik, tehát Romániában kb. 3500 lejre kell számítani. A gyártó szerint 19 órás kijelzőidőre számíthatunk – vagyis, ha folyamatosan működik a kijelző, ennyi idő alatt merül le a telefon. Ez a modell – ahogyan az összes többi – már megkapta az 5G támogatást, és az Apple új processzorát, az A15-öt, ami a telefon gyors működéséért felel. Továbbá a kamerarendszer tartalmaz egy széles és ultra széleslátószögű lencsét, vagyis szélesebb spektrumban fogunk tudni képeket készíteni. Külön érdekesség, hogy megváltozott a kamerák elrendezése, idén nem egymás mellett, hanem átlósan helyezkednek el. Nagy valószínűséggel azért, hogy mindenki tudja, az már az új készülék. A sima 13 esetében nincs nagy különbség, mindössze annyi, hogy annak már 6,1 colos a kijelzője, és a romániai ár várhatóan 4000 lej körül alakul.

A telefonok tekintetében az igazi érdekesség a Pro modellek tekintetében figyelhető meg. De mitől lesz Pro egy telefon, vagy kinek kell ez? Azoknak a felhasználóknak, akik nem egyszerűen csak telefonálásra, médiás tartalmak nézegetésére és levelezésre használják a telefonjukat, hanem valamilyen munkára – fényképezés, kép- vagy videószerkesztés, tartalomgyártás. Az átlagfelhasználónak bőven elég az a tudás és szint, amit az alapmodellek – a 13 Mini és 13 – nyújtanak. Azonban tagadhatatlan, hogy a Pro modellek minden évben tudtak olyant mutatni, amivel ámulatba ejtik az embereket. Eddig, idén azonban nem tapasztalható semmilyen érdekesség. A design maradt a tavalyi – 2020-as iPhone 12 –, megmaradt az 5G támogatás, és megnőtt az üzemidő. Viszont nagyrészt csak visszakaptuk azt az üzemidőt, amit az iPhone 11-es széria már tudott. Ami különleges, hogy kisebb lett a notch, azaz a telefon kijelzőjének tetején levő beugrásszerű sziget, ami az előlapi kamerát, az arcfelismeréshez szükséges szenzort és a hangszórót tartalmazza. Biztos van, aki ezt is várta, és komoly mérnöki munka van mögötte, de nem akkora különlegesség. Illetve felvetődik a kérdés, hogy érdemes-e erre dollármilliárdokat költeni? Amit még el kell mondani a Pro modellekről, hogy sokat fejlődött a kamera, és immáron sokkal jobb minőségű képeket lehet készíteni rossz fényviszonyok mellett. Továbbá – végre – megkapták a 120 Hz képfrissítést a kijelzők, és egy kerámiabevonatot. Ez azt jelenti, hogy sokkal egységesebb lesz a tartalom mozgása a kijelzőn, és bizonyos játékok esetében élvezhetőbb lesz a kép, a kerámiavédelemnek köszönhetően pedig nehezebben törik be a telefon kijelzője. Az iPhone 13 Pro egy 6,1 colos kijelzőt kap, és az ára 5000 lej körül alakul, míg az iPhone 13 Pro Max 6,7 colos kijelzőt, és megközelítőleg 6000 lejért fogják vesztegetni. Minden telefon esetében fájdalmas pont, hogy a dobozban csak a készüléket és egy kábelt találunk: nincs fali adapter és fülhallgató. Ennek az a magyarázata, hogy az Apple ebből is pluszbevételt szeretne generálni.

A következő újdonság az Apple Watch hetedik generációja. Ezzel kapcsolatban sok pletykát lehetett hallani. Új designról szólókat pl., és azt is rebesgették, hogy lesz benne vércukorszintmérő, vérnyomásmérő és ujjlenyomat-olvasó is. Ezek közül egyik sem jött be. Egyedül a képernyőt tolták ki teljesen a szélekig. Továbbá elérhető lesz az órára is a billentyűzetkiosztás, így most már nem csak hanggal tudunk válaszolni az üzenetekre, hanem pötyöghetünk is az apró kijelzőn, ami elvben 40%-kal strapabíróbb, mint az elődei. 

A táblagépek azok, amelyek talán a legkevésbé érdekesek. A hagyományos iPadet „iskolás iPadként” is emlegetik. Jegyzetelésre, tartalomfogyasztásra és egyszerűbb feladatok elvégzésére használható, komolyabb kreatív munkára nem. Továbbá a design sem változott. Az új iPad ára várhatóan 2000–2200 lej körül alakul. Az iPad Mini esetében már érdekesebb a helyzet, hiszen változott a kinézete. Eltűnt róla a gomb, és a teljes előlapja lényegében egy kijelző – ez az iPad Pro designja is. Továbbá már a Mininek is 8,3 colos kijelzője van, azaz már nem is annyira kicsi. Mondjuk, ehhez hozzátartozik az is, hogy eltűntek a kijelző szélén levő kávák, így ugyanakkora házban kényelmesen elfér a nagyobb kijelző. Az iPad-kamerát illetően annyit érdemes megjegyezni, hogy van, de inkább kerülni kell a használatát, hiszen nagyon rossz minőségű képet készít – kivétel az iPad Pro.

Felmerül a kérdés, hogy kinek éri meg átváltani az új készülékekre? Annak, aki szereti az Apple rendszerét, és a jelenlegi készüléke 3-4-5 éves. Annak már érdemes elgondolkodni a váltáson, persze ha van rá lehetőség. Az iPhone-ok bírják 5 évig is, utána elég látványosan elkezdenek gyengülni. Azok, akik most szeretnék megvásárolni az első iPhone-jukat, gondolkozzanak el, hogy mi fontos számukra. Amennyiben szükségük van a kamerára és a nagy teljesítményre, akkor Pro, ha nem, akkor bőven elég a sima vagy a Mini is. Természetesen megvan az a kategória is, amely minden évben lecseréli a telefonját, mert ez a mániája. Nekik nem kell semmit mondani, hiszen már alig várják, hogy a kezükbe foghassák az új készüléküket. Ami az órát illeti, főleg azoknak lehet hasznos, akik vagy sportolnak, vagy szeretnék látni az értesítéseiket anélkül, hogy elővennék a telefonjukat. Továbbá az óra hasznos lehet a szívbetegeknek is, hiszen figyelmeztet, ha valami nincs rendben. Sok ember köszönheti ennek a technológiának az életét. Az iPadek pedig azok számára jön be, akik szeretnének a telefon kijelzőjénél nagyobb felületen tartalmat fogyasztani vagy digitálisan jegyzetelni, bár utóbbira talán jobb a laptop.

A szeptember 14-i rendezvényen ezeket az újdonságokat mutatták be, azonban nagy valószínűséggel idén még lesznek Apple-rendezvények, hiszen kellene érkezzen az iPad Pro utódja, az Apple saját processzorával szerelt 16 colos Macbook Pro, lehet híreket hallani egy új AiPodsról – vezeték nélküli fülhallgató – is, de talán az sem kizárt, hogy megérkezik az új iMac is. Nagy részére fény derül az ősz folyamán.

Mindössze egyetlen kérdés maradt: hogy tudnak ennyi eszközt gyártani, miközben a világon eluralkodott a félvezetőhiány? Vajon megérkeznek időben a készülékek? Erről nem beszéltek az eseményen, így csak reménykedni lehet, hogy nem korlátozza a vállalatot annyira a hiány.

Az iPhone 13 és az Apple Watch 7

Forrás: https://www.awsforwp.com/