2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ausztrál kutatók olyan „okos” kötést fejlesztettek ki, amely megváltoztatja a színét, amikor a seb állapota javul vagy romlik.

Ausztrál kutatók olyan „okos” kötést fejlesztettek ki, amely megváltoztatja a színét, amikor a seb állapota javul vagy romlik, így hatékonyabb kezeléshez vezethet olyan betegségeknél, mint a lábszárfekély.

Louise van der Werff kutatásvezető, a nemzetközi tudományos és ipari kutatószervezet (CSIRO) anyagtudósa elmondta, hogy a kötés színe pirostól kékig változhat a seb hőmérsékletétől függően.

„Amikor a seb elfertőződik, akkor általában melegebbé válik. Hidegebbet mutatna viszont, ha romlana a vérellátása” – magyarázta a kutató. A most kifejlesztett szál folyadékkristályokat tartalmaz, amelyek másként reagálnak a különböző hőmérsékletekre, így fél Celsius-foknál kisebb változást is jeleznek.

A színváltó szálat különböző szövetekbe szőhetik, melyekkel sebkötöző textileket készíthetnek a jövőben. Az okos kötözőanyag legcélszerűbb felhasználási területének ebben a pillanatban a krónikus sebek, fekélyek kezelése látszik – mondta Louise van der Werff.