2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több mint húsz program a taborok.ro-n

A családi nyaralások, kirándulások mellett sok szülő szeretné, ha gyereke nem a négy fal között, hanem tartalmasan, társaságban töltené el a nyári szünet alatt a szabadidejét. Az ő dolgukat könnyíti meg a taborok.ro internetes oldal, amely összesíti azokat a táborokat, amelyeket az ország különböző részeiben szerveznek gyerekek és felnőttek számára. A taborok.ro honlapon több tematikát határoztak meg, ezek alapján különválasztották az alkotó-, élmény-, hagyományőrző, nyelvi, családi, sport-, ifjúsági, felnőtt-, vallási, illetve téli táborokat. Keresgélni lehet ugyanakkor tájegységek alapján, valamint aszerint is, hogy milyen típusú – egynapos, bentlakásos, napközis – eseményen szeretne valaki részt venni. A honlapon jelenleg is több mint húsz tábor várja a különböző korosztályú gyerekeket, többre ezek közül augusztusban kerül sor. 


Angoltanulás játszva és mesetábor Jedden 

Az idegennyelv-oktatást ötvözi a szórakozással a jó hangulatú jeddi játszóházban, a Helka PlayHouse-ban szervezett Chitchat English Camp napközis tábor. Az augusztus 5–9. között zajló angolnyelv-táborban az 5 és 10 év közötti gyerekek kültéri és beltéri angol nyelvű tevékenységek nyomán fejleszthetik angol beszédkészségüket, bővíthetik a szókincsüket, a foglalkozások során a fókuszban a kommunikációs készségek fejlesztése áll. A táborban naponta 9-15 óra között a gyermekfelügyelet és angolnyelv-oktatás mellett ebédet is biztosítanak a részt vevő gyerekeknek. 

A jeddi Helka játszóház a nyári vakáció idején igen érdekes és színes programkínálattal rukkolt elő, augusztus 26–30. között szintén napközis programmal mesetábort szerveznek, amely a gyermeki képzeleterő bevonásával, valamint az érzékszervek fejlesztésével maradandó élményt nyújt minden kisgyermeknek.


Fókuszban a hagyományőrzés

Augusztus 19–24. között nyolc-tizenhét év közötti gyerekek számára hagyományőrző tábort szerveznek Gegesben, ahol a gyerekek felfedezhetik és megismerhetik hagyományainkat, megismerkednek a népzenével, a néptánccal, a harcművészettel és a hagyományos ételekkel, mindezt egy hagyományos falusi környezetben. A programban szerepel néptáncoktatás, népdaltanulás, íjászat, hagyományos ételek készítése, kézművesség, a falusi életmód megismerése, valamint falumúzeum látogatás is. 


Szórakozás és személyiségfejlesztés

Lélekszínező nyári tábor várja augusztus 5–9. között a Kovászna megyei Csernátonban a 8-11, illetve 11-15 éves gyerekeket. A munkacsoport egy nagyon különleges programot állított össze, ahol ötvöződik a rekreatív gyermekprogram, személyiségfejlesztés, valamint a művészetterápia és élménypedagógiai módszerek teszik teljessé az 5 napot. A legfontosabb, hogy a tábori program minden résztvevőnek lehetőséget ad kipróbálni magát új szituációkban, erősíteni önbizalmát, fejleszteni önkifejező képességét. Minden napra jut tábori tánc, mozgás, intuitív festészet, improvizált színjátszás, vizes kalandjáték. A témák a gyermekeket közelebb hozzák önmagukhoz és a természethez.


Egy hét kerékpáron

A mozgást, valamint a sportot kedvelő 10-14, 14-18 éves korosztálynak szól a ForCamp Egyesület által augusztus 23–28. között Maroshévízen szervezett biciklis tábor. Bebarangolják a Görgényi-havasok északi részét, elbringáznak a kőgombákhoz, megismerkedhetnek a környező havasok tavaival, szikláival és ezek élővilágával. A rövid és hosszú távú túrákat megelőzi az elméleti óra műszaki bemutatóval, ahol a gyerekek megtanulják, hogy mit kell tenni útközben egy esetleges meghibásodás esetén, hogyan kell belső-, illetve külső gumit cserélni, a fék és a teleszkóp használatát, hogy miként használjuk legeredményesebben a váltókat, hogyan kell felmenni a hegyre, majd biztonságosan leereszkedni, illetve milyen fontos kellékeket kell magunkkal vinni biciklitúrára. 

 A tábor programja ugyanakkor tartalmaz strandolást, focizást, röplabdázást, és éjszakai túrára is lehetőség nyílik. Amennyiben a csapatban vannak tapasztaltabb kerékpárosok, ők „extrém” hegyi kerékpározáson is részt vehetnek. 


Csalamádé az amatőr színjátszás iránt érdeklődőknek

Amatőr színjátszás iránt érdeklődő középiskolás diákokat várnak a Csalamádé táborba, amelyre augusztus 7–23. között kerül sor a Hargita megyei Csaracsóban.

A Mono-kultura Egyesület, valamint a Szín-kron Csoport által szervezett Csalamádé színjátszó tábor célja, hogy megmutatkozási, szórakozási és tanulási lehetőséget nyújtson magyar középiskolás diákoknak Erdély teljes területéről. Egy két és fél hetes táborról van szó, melynek nyomán minden évben egy előadást hoznak létre, és amennyiben az anyagi keretek engedik, a tábor utolsó néhány napjára egy kisebb turnét is szerveznek az elkészült előadással Erdélyben. A diákok a kéthetes tábor alatt teljes mértékben színházi körülmények között egy nagyon tartalmas színházi tréningen vesznek részt. 

A többi táborról, valamint a részletekről a taborok.ro honlapon olvashatnak az érdeklődők. 

  Fotó: taborok.ro