2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeres volt az adománygyűjtő akció

Néhány napja Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a Maros megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke Kádár Eszter orvostanhallgatóval, a Nem luxustáska adománygyűjtő akció ötletgazdájával eljuttatta a Maros megyében összegyűlt, alapvető higiéniai kellékeket tartalmazó táskákat a bántalmazott nőket felkaroló központokhoz, illetve hátrányos helyzetű családanyákhoz. 


Maros megyében 72 táskát adtak át olyan központok szakembereinek, akik bántalmazott, nehéz sorsú nőkkel foglalkoznak, illetve olyan, szegénységben élő asszonyoknak, akiknek sok esetben választani kell a napi betevő falat és az alapvető tisztálkodási szerek megvásárlása között – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

– Fontosnak tartottam, hogy a marosvásárhelyi Sürgősségi Rohammentő Szolgálat (SMURD) szociális osztályának is adományozzunk, hiszen rengeteg olyan nő fordul meg ott, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak – mutatott rá Csép Éva Andrea, aki szerint a diszkréció a táskák átadásánál kulcsfontosságú volt, ugyanis ezen házak pontos címe titkosított az áldozatok védelme, illetve biztonsága érdekében. A bántalmazott nőket felkaroló központok, védett házak ideiglenes menedéket nyújtanak azon nők számára, akik bizonyos okokból kifolyólag lakhelyük elhagyására kényszerültek.

– Úgy gondolom, hogy az adományokkal nem csupán a családon belüli erőszak áldozatainak segítünk, hanem azoknak az intézményeknek is, amelyek segítséget nyújtanak ezeknek a személyeknek szükség idején – mondta a képviselő, majd hozzátette, hogy egy olyan országban, ahol minden harmincadik másodpercben bántalmaznak egy nőt, évente pedig több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává, nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre. 


A Nem luxustáska kampányt a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) keretében indította útnak az RMDSZ Nőszervezete, és ezt az ország 13 megyéjére is kiterjesztették. Az ötletgazda Kádár Eszter orvostanhallgató volt, aki egy jól működő magyarországi példa alapján úgy gondolta, itthon is szükség van arra, hogy a rászoruló, kiszolgáltatott helyzetben levő nőkre jobban odafigyeljünk. A kampány célja, hogy alapvető fontosságú tisztálkodási és szépségápolási termékeket tartalmazó csomagokat juttassanak el azon nőknek, akik a nehéz időszakokban is szeretnék megőrizni méltóságukat és nőiességüket.

A kampány ideje alatt közel 400 ilyen táska gyűlt össze országszerte.

Kádár Eszter szerint az adományozók részéről tapasztalt lelkesedés felülmúlta minden várakozását, úgy érzi, sikerült felhívni a figyelmet a családon belüli erőszak miatti problémákra, illetve cselekvésre ösztönözni a társadalom azon tagjait, akik eddig esetleg kívülről szemlélték az eseményeket. 

Csép Éva Andrea megígérte, hogy a Nem luxustáska adománygyűjtő akciót a következő évben is folytatni fogják, ugyanakkor az RMDSZ Nőszervezete szívesen fogadja a hasonló ötleteket, nyitott minden olyan kezdeményezésre, amelynek közösségépítő és erősítő jellege van. (menyhárt)