2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Építészeti és kortárs művészeti kiállítás és verseny

A gernyeszegi Teleki-kastély parkjában idén is sorra kerülő Awake fesztivált nemrég a legjobb tíz európai boutiqe-fesztivál közé rangsorolta egy rangos külföldi kiadvány. A boutiqe-fesztiválok több jellemzőjükben is különböznek a nagy, óriási tömegeket megmozgató partisorozatoktól: esetükben nem csak a koncertek és az azokat követő bulizás a lényeg – a legtöbb esetben különleges hangulatú helyszínen, egyedi dekorelemekkel gazdagítva szervezik, a koncertek és buli mellett pedig számos, elsősorban kulturális jellegű programsorozatot is nyújtanak. A Teleki-kastély parkjának fái alatt berendezett, különböző tematikus sátrak, az egy-egy tematikára összpontosító, elkülönített részek és az azokban zajló tevékenység nagyszerűen példázza az ilyen események jellegét: ide azok jönnek, akik értékelik a kultúrát, a kortárs irodalmat és művészetet, akik a buli mellett szeretnek napközben tartalmasan lazítani, olvasni, kiállításokat, előadásokat, filmeket nézni és beszélni is róluk.

Ilyen napközbeni fesztiválesemény a harmadik Artdoor és az ehhez tartozó, nagyméretű építészeti installációs projektek versenye. Utóbbit az idén a Romániai Építészek Rendje, valamint annak Maros megyei fiókja finanszírozza. A 2019-es Artdoor zsűrije a tavalyihoz képest nem változott: Mircea Cantor nemzetközi hírű konceptuális művész, Kim Attila építész, a velencei nemzetközi biennálé hazai küldötte és Kovács Angela építész, az építészek rendje Maros megyei fiókjának elnöke. Azok, akik részt kívánnak venni a versenyen, projektjeiket június 21-én 23.59 óráig küldhetik el.

A versenyről, szabályzatáról, díjazásáról az artdoor.awakefestival.ro honlapon olvashatnak több információt, ott tekinthetők meg az előző kiadásokon kiállított, illetve díjat nyert alkotások. Mindezek mellett az idéntől kezdve az Artdoor biennálévá válik, amelyre neves helyi és nemzetközi művészeket is meghívtak, hogy a nyertes munkák mellett kiállítsák saját alkotásaikat is a Teleki-birtokon. 

A fesztivál ugyanakkor megnyitja kapuit a #NewBohemians előtt: várják a kreatív szabagondolkodókat, művészeket. A meghívott zenekarok listáját is gondosan állították össze: a kastélykertben többek között a Triggerfinger, a Netsky, a Pussy Riot, a Dirtyphonics Liive, Lady Leshurr, De Staat, Aj Tracy lép fel. 

Az Awake-et többrétegű boutiqe-fesztiválként jellemzik a szervezők: a Forest Library árnyas fái alatt olvasósarok, a Moziban és a Theatre Under the Bridge-ben cannes-i filmek és független színházi előadások, a Serenity Meadow-ban pilates- és jógázási lehetőség, a Bazárban különböző tematikus kellékek és kiegészítők várják a fesztiválvendégeket, miközben a Feed Your Mind beszélgetőplatform innovatív műhelymunkái biztosítanak ihletet az alkotáshoz. 

Az emagic és a Culturcraft által szervezett Awake 2019-re augusztus 15-e és 18-a között kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastély parkjában. Jegyeket a tickets.awakefestival.ro, a iabilet.ro és az eventim.ro honlapokról lehet vásárolni, az Early Bird négynapos fesztiválbérletek ára 179 lej, illetve 209 lej (utóbbi a kempinghasználatot is magában foglalja). A fesztivál partnerei közé tartozik a gernyeszegi önkormányzat, a Maros Megyei Tanács, a Romániai Építészek Rendjének Maros megyei fiókja, valamint a Take a Stand. Az eseménysorozatra a későbbiekben még visszatérünk.