2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén 70 éves a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház. A június 7–14. között zajló jubileumi ünnepség keretében a Pro-Kaart Kulturális Egyesület és az Ariel Színház közös szervezésében 7-én, pénteken délelőtt 10 órakor harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Mesevásár, melynek programja az alábbiakban olvasható. 

III. Marosvásárhelyi Mesevásár

Június 7-én, pénteken délelőtt 10 és 11.30 órakor Bertóti Johanna Fütyülünk a világra című gyermekkoncertjére várják az érdeklődőket az Ariel Színházba. 12.30 órától 19 óráig interaktív kézműves-foglalkozások és ügyességi versenyek lesznek az Ariel Színházban. 8-án, szombaton 13 órától 15.30 óráig lehet kézműveskedni és ügyességi versenyeken részt venni. 16 órától Bonczidai Dezső és Szabó Dániel előadásában a Vándor Miska című előadás látható az Ariel Stúdióban. 9-én, vasárnap déli 12 órától 16.30 óráig zajlanak a kézműves-foglalkozások és az ügyességi versenyek. A programban portréfestés, arcfestés, bábukészítés is szerepel. A mesekönyvvásár mindennap 10 és 19 óra között tart nyitva. 

Kiállítás és megnyitóünnepség

Június 8-án, szombaton 19 órakor In memoriam Haller József/Lukácsy Ildikó címmel nyílik kiállítás az Ariel Színház I. emeleti előcsarnokában. A közelmúltban elhunyt két színházi tervező emléke előtt tisztelgő kiállítást Ungvári Kata tervezte; megnyitja Nagy Miklós Kund publicista, művészeti író. Az Ariel Színház évfordulós ünnepség megnyitóját 19.30 órakor tartják a nagyteremben.

Mesejátékok és babaelőadások

Az Ariel Színház jubileumi rendezvénysorozata keretében számos magyarországi bábszínház vendégjátéka és az Ariel Színház előadásai is megtekinthetők. Június 8-án, szombaton délelőtt 11 órakor a pécsi Bóbita Bábszínház Ludas Matyi című mesejátékát mutatja be a nagyteremben. Déli 12 órakor A Nap és a Hold elrablása címmel gólyalábas utcai színház lesz a Színház téren a magyarországi TeatRum Trapp Top előadásában. 18 órakor a győri Vaskakas Bábszínház La Fontaine-mesék című produkcióját játssza az Ariel Színház nagytermében. Június 9-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Kis hableány című román nyelvű előadás látható a nagyteremben. 17 órakor a zalaegerszegi Griff Bábszínház Kézzel-lábbal című, 4 éven aluli gyermekeknek szóló produkcióját mutatja be az Ariel Stúdióban. 18 órakor a Volt egyszer egy című, 4 éven felüli nézőknek szóló előadást játsszák a nagyteremben. Június 10-én, hétfőn délelőtt 11 órakor a zalaegerszegi Griff Bábszínház a 4 éven aluli nézőknek szóló Pötty című előadását mutatja be az Ariel Stúdióban. 17 órakor a Hoppláda című, 4 éven felüli gyermekeknek szóló produkciót lehet megtekinteni a nagyteremben. Június 11-én, kedden 17 órakor a nagyteremben a Hófehérkét játsszák román nyelven. Június 12-én, szerdán 18 órakor az egri Harlekin Bábszínház Pán Péter című mesejátékát mutatja be a Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai termében. Jegyek fél órával az előadás előtt a helyszínen kaphatók. Június 13-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor a besztercebányai Puppet Theater at the Crossroads a The Tactilees című nonverbális babaelőadását mutatja be az Ariel Stúdióban. 11 órakor a nagyteremben a bukaresti Ţăndărică Színház Brémai muzsikusok című mesejátéka látható. Június 14-én, pénteken 11 órakor a temesvári Merlin Színház a Csizmás kandúr című román nyelvű mesejátékot mutatja be az Ariel Stúdióban. 17 órakor a kolozsvári Puck Bábszínház Strada cu îngeri című előadása látható ugyanitt. A rendezvénysorozatot a kecskeméti Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán című, 18 órakor kezdődő családi előadása zárja a nagyteremben.  

Ifjúsági előadások

Június 7-én, pénteken 20 órától a 14 éven felüli korosztálynak szóló Völgyhíd című előadás látható az Ariel Színház nagytermében. Június 10-én, hétfőn 19 órakor az Ariel Stúdióban a Laika, numele meu e câine című, 14 éven felülieknek ajánlott, román nyelvű előadás látható. Június 11-én, kedden 11 és 15 órakor a budapesti Kolibri Színház a Minden dolgok könyve című, 12 éven felülieknek szóló produkcióját mutatja be az Ariel Stúdióban.  20.30 órakor az Ariel Stúdióban a Protejat/Neprotejat című, 14 éven felülieknek ajánlott román nyelvű előadás látható. Június 12-én, szerdán 20 órakor Frida Alas Para Volar címmel 16 éven felülieknek szóló produkció látható az Ariel Stúdióban. Június 13-án csütörtökön 20 órakor a besztercebányai Puppet Theater at the Crossroads Amalia Dycha Zhlboka című, 14 éven felülieknek szóló, román nyelven feliratozott produkcióját játssza a nagyteremben. 

Beszélgetések

Június 11-én, kedden 18.30 órától az Ariel Színház nagytermében évfordulós beszélgetések zajlanak. 12-én, szerdán délelőtt 11 órakor Fabule? Fabule? – a kultúra mint ellenállás címmel zajlik beszélgetés Smaranda Enachéval és Maria Merluţcal az Ariel Stúdióban.

Jegyfoglalás

Mivel az Ariel Stúdióban a helyek száma korlátozott, az ott műsorra tűzött előadásokra szükséges előre helyet foglalni: a 0-4 korosztálynak szóló előadásokra a 0740-566-454-es telefonszámon, a 12 éven felülieknek szóló előadásra pedig a 0747-942-181-es telefonszámon.

Pán Péter, az egri Harlekin Bábszínház előadása