2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Világszínvonalú sportesemény helyszíne volt a marosvásárhelyi ligeti sportcsarnok, ahol a női röplabda Bajnokok Ligájában rendeztek mérkőzést. A vendég a világ egyik legjobb női klubcsapata, a BL-ezüstérmes olasz bajnok, a Carraro Imoco Conegliano volt. És nem, a házigazda nem egy marosvásárhelyi csapat, hanem a román bajnok Balázsfalva. A mindössze 20 ezer lakost számláló települést képviselő klub nem csupán megnyerte a román bajnokságot, hanem világszínvonalon játszó csapata van, még akkor is, ha ezúttal az ellenfele jóval erősebb volt (Conegliano is alig 35 ezres település, mégis BL-ezüstérmes csapatra is futja, nem csak politikai ingyencirkuszra), és meg tudta úgy is tölteni szinte teljes egészében a ligeti sportcsarnokot, hogy ehhez a szurkolóknak 80 kilométert kellett autózniuk. 

Fotó: Nagy TiborMintegy 1500 fő érkezett több mint tíz autóbusszal, mikrobuszokkal és személyautókkal a mérkőzésre, hogy csapatának szurkoljon. Arcpirító lecke volt ez a sporthagyományaira oly rátarti Marosvásárhelynek, amely alig képes egyetlen élvonalbeli csapatot kiállítani, azt is magánerőből (érdekes, Balázsfalván senki nem panaszkodik azért, hogy miért kell költségvetési pénzt sportra költeni), és jó, ha száz néző összegyűl egy mérkőzésen, ahol a hangulat egy iskolabajnokság selejtező mérkőzésének a hangulatát idézi. A politikusok egymásra hárítják a felelősséget, némelyek egyenesen károsnak tekintik a sport támogatását, és eközben Balázsfalva kaliberű városok hagyják állva az oly nagyra tartott marosvásárhelyi sporthagyományokat. Aki pedig erre azt mondaná, hogy igen, de Balázsfalvának ide kellett jönnie, mert otthon nincs hol megrendezzen egy ilyen meccset, szólunk, hogy már épül a 2000 férőhelyes csarnok a – mint említettük – 20 ezres városban. Ha az arányokat tekintjük, akkor itt 12 ezres csarnoknak kellene létesülni, ám tudjuk, hogy egy jégpályát képtelenek vagyunk tíz év alatt befejezni, a sportcsarnok fűtőberendezése komoly felújításra szorul, és amúgy meg kinek, ha az élsportot sikeresen kinyírták a városban.

Azok a marosvásárhelyi nézők, akik kilátogattak a találkozóra, olyan színvonalú mérkőzést láthattak, amilyent csak a televízióban van egyébként alkalmuk. Azok is élvezhették a látványt, akik amúgy nem szakértői a röplabdának, akik viszont tudják értékelni a néha elképesztő színvonalú feladásokat, nem csak az emelő, hanem szükség esetén az ütőjátékosok részéről is, azoknak külön élményben volt részük. A mérkőzés legjobb játékosának megválasztott olasz-nigériai Paola Ogechi Enonu nem csak nyitásaival és védekező zónából indított támadásaival, illetve sáncolásaival emelkedett ki, hanem a védelemből is kivette a részét, és olyan, az egész pályát átlósan átívelő passzt adott a társának, hogy az hajszálpontosan az antenna mellől volt leüthető. 

A balázsfalvi csapat két játszmában volt méltó ellenfele olasz riválisának, de a nagyobb játékerő előtt végül meg kellett hajolnia. 

Rossz hír sajnos, hogy egyedi alkalom volt ez a mostani, a két további hazai BL-csoportmérkőzését az Alba Volei már Nagyszebenben játssza, most is csak azért jött a Ligetbe, mert a szebeni csarnok foglalt volt erre az időpontra. 

Jegyzőkönyv

Női röplabda Bajnokok Ligája, D csoport, 2. forduló: Balázsfalvi Alba Volei – Carraro Imoco Conegliano 0:3 (22:25, 14:25, 22:25)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 1800 néző. Vezette: Nurper Ozbar (török), Erdar Zulfugarov (azeri).

Balázsfalva: Baciu, Ninković, Stoltenborg, Aleksić, Gamma, Buša (Knip, Čirović, Gommans, Rus, Oiwoh). Liberó: Popović.

Carraro Imoco: Sorokaite, Folie, Ogbogu, Wolosz, Sylla, Egonu (Geerties, Hill, Enweonwu, Gennari, De Kruijf). Liberó: De Gennaro.

Eredményjelző

A D csoport eddigi eredményei: VB Nantes – Balázsfalvi Alba Volei 3:1, Carraro Imoco Conegliano – Budapesti Vasas Óbuda 3:2, Balázsfalvi Alba Volei – Carraro Imoco Conegliano 0:3, Budapesti Vasas Óbuda – VB Nantes 0:3.