2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kétmillió forint támogatást nyert pályázati úton a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány. Az összegből az Eminescu utcai idősotthon tetőzetének beázó részét javították meg, ugyanakkor megvásárolták a szükséges anyagokat, felszereléseket, és amint a járványhelyzet lehetővé teszi, nekilátnak a szobákhoz tartozó mosdók felújításának. 

A marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány idősotthonát 2003-ban nyitották meg, az intézményben jelenleg 54 idős személyt gondoznak, az évek során pedig már több mint háromszáz, ellátásra szoruló nyugdíjas talált otthonra.

Fülöp G. Dénesné Suba Ilona, az alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak elmondta, a főépület többszöri javításon és bővítésen esett át. Legutóbb a tetőzet fedélelemeit újították fel, a további munkálatok pedig a fürdőszobák felújítását célozzák a tetőtéri emeleten. Ez utóbbihoz is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült minden eszközt és építőanyagot beszerezni, viszont a munkálatokra a koronavírus-járvány miatt csak később kerülhet sor. 

Fülöp Ilona hozzátette, az alapítvány tízmillió forintra pályázott, viszont kétmilliót sikerült megnyerni, emiatt a terveknek csupán egy részét tudják megvalósítani. Az eredeti tervük az volt, hogy a tetőzetet teljes egészében felújítják, végül csak a problémás, beázó részt tudták megjavítani. A szobákhoz tartozó kis mosdókat is felújítják, két fürdőszoba pedig nagyobb javításra szorul. Ehhez minden szükséges építőanyagot, valamint a fürdőszobai kellékeket megvásárolták, a kivitelezést azonban a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak halasztani.

A Bethlen Gábor Alaptól nem első alkalommal nyer támogatást az idősotthon mellett gyermekotthont, valamint utcagyerek-missziót is működtető alapítvány, korábban már támogatták őket a nagy családokat felkaroló programjukban, amelyért ezúton is hálás köszönetüket fejezik ki – tette hozzá Fülöp Ilona.