2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Textíliatípusok

Vajon tudjuk-e, hogy a zászlóanyagot molinónak nevezik, a népi hímzéseket napvászonra készítik, a búvárruha neoprénből készül, és a nyug-ágyvászon UV-álló változata későbbre fakul ki?

A MOLINÓ százszázalékban pamutból készült, kiváló szakítószilárdsággal rendelkező törtfehér nyersvászon. Strapabíró, kopásálló. Hosszú élettartamának köszönhetően igen közkedvelt ruhaipari, dekorációs és reklámcélú alapanyag. Használatos felsőruházatok – ingek, blúzok – készítésére. Emellett kárpitosipari háttérszövetként is igen kedvelt. Zászlókészítésre is ideális, mivel könnyen nyomtatható rá fotó, logó, felirat.

A MUNKARUHAVÁSZON lehet százszázalékban pamut és kevert szálas szövet is. Erős, nagyon sűrű szövésű, strapabíró anyag. Sávolyos kötésű (barázdás). Munkaruhának, babzsákfotelnek is használják.


A MUSZLIN százszázalékban polietilén, nem gyűrődő, áttetsző, finom esésű, lágy anyag. Vágni és szakítani is lehet a szabásnál, ugyanis száliránynak megfelelően szakad. Felső, könnyű szoknyának, dekorációnak is alkalmas. Van hernyóselyem változata is, mely viszont nagyon gyűrődik.


A MŰBŐR-TEXTILBŐR elnevezést gyakran összekeverik. A műbőr tulajdonképpen „műanyagból készül”. Egy textilrétegre poliuretán vagy PVC-réteget visznek fel. Van, hogy ezt a műanyag réteget csak egy fóliára viszik fel, és szilárdulás után a fóliaréteget alulról eltávolítják. Ilyenkor hordozó nélküli műbőrről beszélünk. A műbőr előnye, hogy rendkívül tartós, a kopást is jobban bírja, mint a textilbőr, de nem lélegzik, és például ülőgarnitúrán a bőrrel érintkezve tapad, és megizzadhatunk rajta. A textilbőr valódi bőrreszelék, amit felragasztanak és -préselnek egy textil hordozórétegre. Előnye, hogy szellőzik és természetes hatása, tapintása van. 10-20 év után az intenzív használattól megtöredezhet az ülőgarnitúrán.


A MŰSZŐRME nagyon magas száltakarójú szövet vagy kötött kelme. Nyersanyaga lehet gyapjú, alpakka, poliészter, poliamid, viszkóz. Sokféle alapanyag, gyártási mód, szálmagasság, felületi kidolgozás, szín és mintázat létezik, ami nagy választékot tesz lehetővé. Kabátbélés, szőrmegallér vagy -kabát, játékfigurák készíthetők belőle.


A NAPSZÖVET viszkóz alapanyagú, emiatt kellemesebb a viselése, ezért aztán szívesebben használják felsőruházatnak, de főleg hímzésre. Mivel a panamánál jóval sűrűbb a szövése, nem a keresztszemes hímzés alapja, hanem az autentikus népi hímzésekhez jó. De fanatikusok használják keresztszemeshez is. Strapabíró anyag, viszont foszlósabb.


A NECC százszázalékban poliamid anyag. Létezik nem elasztikus és elasztikus változata. 

A necc méteráru anyagot (a nem elasztikus változatot) sportruházati célra, bélésnek, betétnek, trikónak használják, és meglepő módon van, aki a túrógyártás során kicsepegtető hálónak. Neccből készül az ún. „öko” táska, vagyis a többször használható, könnyű, jól mosható, erős bevásárló/tároló szatyor.

Az elasztánt tartalmazó elasztikus változatot főleg poliészter alapanyagú ruhák és fürdőruhák béleléséhez használják.


A NEOPRÉN egy napjainkban egyre elterjedtebbé váló anyag. Számos területen alkalmazzák, azonban sokan még most sem tudják, hogy mi is pontosan, és miben áll a kiválósága. 

A neoprén vagy eredeti nevén kloroprén a műanyagok egy fajtája, egészen pontosan műkaucsuk alapú műgumi. 1930-ban fejlesztette ki a DuPont cég. A műkaucsuk a természetes kaucsukhoz hasonlóan vulkanizáláskor műgumivá válik, így nagy sikerrel alkalmazzák a gumiabroncsgyártásban is. A kloroprén előállítása acetilén segítségével történik, méghozzá sósavból. A kloroprén vagy neoprén nem véletlenül vált kedvelt alapanyagává számos, a mindennapok során is használatos dolognak. Készítenek belőle búvárruhát, védőfóliát, de még hétköznapi ruhát is.


A NEHÉZSELYEM százszázalékban poliészter. Sűrű, kellemes tapintású, matt felületű, nehéz esésű anyag. Ruhákat, köpenyeket, jelmezeket készítenek belőle. Nincs műszálas hatása, mert kellemes, lágyabb tapintású, és nem fénylik, mint a szatén. Vasalni egyáltalán nem szükséges, mert szépen kirúgja magát. Persze, ha évekig összegyűrve tárolják, lehetnek benne gyűrődések. Beavatni nem szükséges, összemenni mosás után sem fog. Varrni is könnyű, mert nem csúszik el egymáson a két felület.


A NYUGÁGYVÁSZON kevert szálas, pamutból vagy poliészterből is készülhet. Nagyon nagy strapabíró képessége van. Készülhet UV-álló, vízálló változatban is. Ha vízálló, akkor egy vékony vízálló réteg is kerül az anyag hátoldalára, ami nem fogja átengedni a vizet. Persze az UV-álló anyag sem lesz éveken át tökéletesen színtartó, de a szálak jobban ellenállnak a nap káros hatásainak, mint a sima változatok.